İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Ruhban Okulu konusu siyasallaştı´

Erdoğan: ”Türkiye, Ermenistan’a ‘hodri meydan’ diyor”

15 Kasım, 2005 17:15:00 (TSİ)

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Heybeliada Ruhban Okulu konusunun siyasallaştığını söyledi.

NATO Parlamenterler Asamblesi’nde bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, ”Heybeliada Ruhban Okulu konusu taraflar arasında bir sıkıntıdır ve olay siyasallaşmıştır. Bu siyasallaşma sürecini karşılıklı olarak gidermek durumundayız” dedi.

Şu ana kadar Yunanistan’a resmi birçok ziyaret yaptığını hatırlatan Erdoğan, “ama Yunanistan Başbakanı değerli dostum Türkiye’ye gelemiyor. Halbuki benim özel davetlerime geldi, ama resmi olarak gelemiyor” diye konuştu.

Erdoğan, ”Ayasofya önce cami, sonra müze oldu, ne zaman kiliseye dönecek diye soruluyor. Bu soru da enteresan. Buna verilecek yanıt çok farklı” dedi.

Başbakan Erdoğan, “bizler burada, medeniyetlerarası ittifak içerisinde bu konuları asgariye indirmenin mücadelesini karşılıklı anlayışla verebilmeliyiz. Bu mücadelenin neticesinde bir yere varabileceğimize inanıyorum” dedi.

Ermenistan’a ‘hodri meydan’

Erdoğan konuşmasında, Ermenistan konusuna da değinerek Türkiye’nin Ermenistan’a ‘hodri meydan’ dediğini ve Erivan’a diyalog çağrısında bulunduğunu söyledi.

Erdoğan, Ermenistan ile ilişkiler ve soykırım iddialarına ilişkin bir soru üzerine, ”biz olumlu yaklaşımlarımıza olumlu yaklaşım bekleriz” dedi.

Başbakan, soykırım iddialarıyla ilgili, “biz bütün arşivlerimizi açtık. Ermenistan da, eğer varsa, arşivlerini açsın. Üçüncü ülkelerde varsa, onlar da arşivlerini açsınlar. Bizler işin içinde olmayalım. Arkeologları, siyaset bilimcileri, hukukçuları, arşiv bilimcilerini devreye sokalım” diye konuştu.

“Bizim tarihimizde soykırım diye bir geçmişimiz asla yoktur ve olmamıştır” diyen Erdoğan, “bazı şeyleri karıştırmamakta fayda var. İsyana yeltenmiş olan bir topluma bir tehcir, farklı bir bölgeye gönderilme, bunu yaparken ellerine yol harcırahına varıncaya kadar veren bir yönetim anlayışını soykırımla suçlamak çok ciddi bir yanlıştır” dedi.

Bu yanlışın zaman içerisinde düzeleceğine inandıklarını belirten Erdoğan, “biz sayfayı açtık. Ana muhalefet partimiz ile el ele, bu konuda deklarasyonumuzu yayınladık, ilgili bazı ülkelere de gönderdik. Açık söylüyorum: Biz ‘hodri meydan’ diyoruz. Buyursunlar, gelsinler, konuşalım, araştıralım, kararı verelim” açılamasını yaptı.

Yorumlar kapatıldı.