İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gül: `Rumların taviz edinme çabalarına karşı çıkılacaktır´

Ankara – Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Kıbrıs’ta Türk halkının haklarını koruyacak, adil, yaşanabilir bir çözüm için çabalarının sürdüğünü söyledi.

Sorunun, BM gözetiminde ve Annan Planı çerçevesinde, kalıcı, kapsamlı ve tarafların siyasi eşitliğine dayalı bir ortaklık temelinde çözüme ulaştırılması yönündeki çabaları desteklemeye devam edeceklerini vurgulayan Gül, “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin AB üzerinden taviz edinme çabalarına da kararlılıkla karşı çıkılacağını” ifade etti.

Gül, 30 Mayıs’ta Ada’daki tüm kısıtlamaların, ilgili taraflarca aynı anda kaldırılmasını teklif ettiklerini; AB kararlarının ruhuna ve BM raporlarına uygun bu öneri doğrultusunda, tüm uluslararası camianın harekete geçmesini beklediklerini söyledi.

Bakan Gül, herhangi bir başka hedef uğruna Kıbrıs Türk’ünün hak ve menfaatlerinden fedakarlık yapabilecekleri şeklindeki kanaat ve yorumların temelsiz olduğunu bildirdi.

ABD ile Irak’taki gelişmeler nedeniyle kısa bir duraklama geçiren ilişkilerde, bu yıl önemli gelişmeler olduğunu bildiren Gül, ABD’nin, AB üyelik sürecinde verdiği destek ve Kıbrıs konusunda gösterdiği yapıcı tutumun kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Irak halkına yapılan yardımların azımsanamayacak bir düzeye eriştiğini söyleyen Gül, ülkedeki siyasi sürecin ilerlemesinde Türkiye’nin gösterdiği yapıcı tutumun olumlu rol oynadığını kaydetti.

Irak’a, Türkiye üzerinden ticari mal ve hizmet sağlandığını, elektrik nakledildiğini ve insani yardım akışının sürdüğünü söyleyen Gül, 16 TIR’dan oluşan yeni bir insani yardım konvoyunun dün Irak’a hareket ettiğini, ikinci bir konvoyunun da kısa süre sonra gönderileceğini belirtti.

Irak Anayasası’nın tam bir mutabakat zemini teşkil etmediği yönünde izlenimler olduğunu kaydeden Gül, Irak’ın, ülke bütünlüğü içinde, sağlıklı uzlaşı ortamı yaratmak bakımından zorlu bir dönemden geçeceğini kaydetti.

Gül, 15 Aralık seçimlerinin yaklaşmakta olduğu bu dönemde, Iraklı Türkmenlerin aralarındaki bölünmüşlüğe son vermeleri gerektiğini söyledi.

“Hassasiyetle üzerinde durduğumuz diğer bir konu da PKK/KONGRA-GEL terör örgütünün kuzey Irak’ta devam eden mevcudiyetidir” diyen Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Terör örgütüne karşı etkin önlemler alınması gereği, Irak geçiş yönetimlerine ve ABD’ye en üst düzeyde iletilmiştir. İkili kanallardan sürdürülen görüşmelerin yanı sıra Türkiye, ABD ve Irak arasında üçlü bir diyalog süreci de başlatılmıştır.

Son dönemde masum halkımıza ve güvenlik görevlilerine yönelik sinsice saldırılarına yeniden hız kazandıran terör örgütüyle mücadelenin, verilen sözler ve niyet beyanlarının ötesine geçerek, sahada alınacak etkin önlemlerle somut bir çerçeveye oturtulmasını hassasiyetle takip etmekteyiz. Bu aşamada, bu alanda yeni bir işbirliği sürecinin başladığını söyleyebilirim.”

Türkiye-Ermenistan ilişkilerine de değinen Gül, “Güney Kafkasya başta olmak üzere, etrafımızda bir barış ve işbirliği kuşağı oluşturma yönündeki hedefimizin tek zayıf halkasını Ermenistan teşkil etmektedir” dedi.

Gül, şunları kaydetti:

“Nitekim, bu ülkeyle ilişkileri iyi komşuluk ilkeleri temelinde geliştirme arzumuz, maalesef bugüne kadar Ermenistan liderliğinden yeterli karşılık görmemiştir. Temennimiz, Ermenistan Hükümeti’nin, uluslararası hukuka saygı temelinde, komşularıyla sorunlarını çözmek için ciddi siyasi irade göstermesidir.”

Yukarı Karabağ sorununun çözümü ve Azerbaycan topraklarındaki Ermeni işgalinin sona erdirilmesi doğrultusundaki çabaları desteklediklerini bildiren Gül, Minsk Grubu eşbaşkanlarınca sürdürülen çabalarda son dönemde belirli bir ilerleme imkanı elde edildiğini söyledi.

Ermeni soykırımı iddialarına da değinen Gül, Ermeni tarafının tarihi gerçekliği kanıtlanmamış siyasi verilerle sürdürdüğü bu faaliyetler üzerine, yıl içinde yoğun bir karşı kampanya yürüttüklerini bildirdi.

Gül, Bakanlık olarak, Türkiye sınırları dışında yaşayan soydaşlar ve vatandaşların sorunlarına çözüm bulmaya verdikleri öneme de değindi.

Gül ayrıca Bakanlık mensuplarının, diğer ülkelerdeki meslektaşlarına oranla çok güç maddi koşullara zorlandığını belirterek bu konuya ilişkin önerilerini Meclis’e sunacaklarını kaydetti.

Kaynak : Anadolu Ajansı

Yorumlar kapatıldı.