İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

DÖRT MİLYAR DOLAR KREDİNİN EKONOMİK GELİŞMEDEKİ İZİ GÖRÜNMÜYOR

Hatırlanacağı gibi Lins Fonu’yla yapılan I. Anlaşma çerçevesinde 435 km otoyol, 2 tünlel, 5 köprü, Erivan’ın 17 sokağı, 4 meydan, Afet bölgesinde 3674 konut ve 150 konutun azaltılması hesabına lokal ısınma sistemleri kurulmuş bunun için 150 milyon dolar harcama yapılmıştı. Bu miktarın %2-4’ü danışmanlı hizmetlerine harcanmıştı.

Yabancı Krediler ve Maddi Destekleer Meclis Araştırma Komisyonu Bşk. Vahan hovhannisyan, dün Parlamentoda yaptığı açıklmada Lins fonu projelerinin hemen hemen eksik gerçekleştirildiğini ifade etti ancak yer yer yolların dar yapılması veya asfalt tabakasının ince olması gibi standartlardan sapmalar da olduğunu kaydetti.

Vahan Hovhannisyan ve Lins Fonu koordinatörü Ardaşes Tumanyan, yaptıkları yetersiz, kalitesiz çalışmalrdan ötürü 15 inşaat firmasıyla yapılan sözleşmelere son verildiğini, zamanında tamamlanmayan ve kalitesiz işler için 300.000 milyon dram ceza ödediklerini, Erivan sokaklarının kaldırım taşlarında 5000 m2 kalitesiz malzeme kullanan firmaların, kaldırım taşlarını tekrar döşemek durumunda kaldıklarını ifade ettiler. Tumanyan bunun sebebinin başlangıçta tutulan düşük fiyat politikasının sonucu olduğunu belirtti.

Tumanyan Lins Fonuyla yapılan II. Anlaşmanın, daha önce yer alan olumsuzlukların yer almayacağını, 60 milyon dolarlık projenin, Yol yapımı, Erivan tolları ve okul onarımları olmak üzere 3 eşit paya bölüneceğini kaydetti. Bu meblağın %10’nun dondurulacağını ve öngörülmeyen masraflar için rezerv tutulacağını kaydeden Tumanyan, gerekirse devlet bütçesinden de katkı yapılacağının altını çizdi.

Proje bitiminin 30 Eylül 2008 olduğunu ancak bu tarihten önce bitireceklerine emin olduklarını kaydeden Tumanyan, 2008 öğretim yılında başkentin 12 ve eyaletlerdeki 5 okulun yenilenmiş olacağını söyledi.

Vahan Hovannisyan Lins Fonu ve A-Utilities (Temiz ve Atık su tevzi) projelerinin çalışmalarını karşılaştırdı ve Lins’in başarılı olurken, su için harcanan paralara rağmen halen Erivan’a giren suda %80 kayıp olduğunu hatırlattı. Bunu Paris ve Erivan’a giren suların aynı miktarda olduğu Paris’in nüfusunun 8 milyon iken Erivan’ınki 8 kat daha düşük…olduğu örneğiyle açıklık getirdi Hovannisyan.

Hovannisyan bu güne değin 4 milyar dolar kredi ve parasal yardımın girdiği ülkede bunun ekonomideki yansımasının görülmediğini de kaydetti.

Nana Petrosyan

Yorumlar kapatıldı.