İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD´li yazarın kitabı askeri kızdırdı

ABD’li araştırmacı John Tırman’ın yazdığı ve Türkiye’de basılan kitap davalık oldu. Genel Kurmay Başkanlığı, “Kürt Soykırımı” gibi ifadelerden dolayı suç duyurusunda bulundu

10.11.2005

Hrant Dink, Orhan Pamuk’tan sonra TCK’nın “Türklüğe hakareti” içeren 301’inci maddesine dayanılarak yeni bir dava daha açıldı. Davaya konu olan ABD’li araştırmacı John Tirman tarafından yazılan “Savaş Ganimetleri, Amerikan Silah Ticaretinin İnsanı Bedeli” kitabı… Aram Yayıncılık tarafından Türkiye’de basılan kitap, Mayıs ayında okuyucuyla buluştu. Kitaptan rahatsız olan Genelkurmay Başkanlığı, Adalet Bakanlığı Ceza işleri Genel Müdürlüğü’ne suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine yayınevi sahibi Fatih Taş ve çevirmen Taylan Doğan’ın ifadesi alındı, istanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Doğan hakkında takipsizlik kararı verirken, Taylan Taş hakkında iki ayrı suçtan toplam 6 yıl hapis istemiyle dava açıldı.

“Türklüğü aşağılıyor”

Savcılık iddinamesinde ilk suç olarak TCK’nın 301’inci maddesinin çiğnendiği belirtiliyor. Buna göre Taş Türklüğü, TC.’yi, Askerleri ve Hükümeti aşağılamakla suçlanıyor. Savcılık yine aynı kitapta Atatürk’e hakaret edildiğim iddia ediyor. Taylan Taş, bununla ilgili olarak TCK’nın 5816 maddesine göre yargılanacak.

Taş: Dava bizi de çok şaşırttı

Fatih Taş ise kitabın ana fikrinin aslında farklı olduğunu söylüyor: “Yazar, burada silah endüstrisinin insan hakları ihlaline yol açtığını vurguluyor, bununla ilgili örnekler veriyor. Zaten ihlallerin altında bu silah ticareti yatıyor.” Taş, kitabın yayınlanma fikrinin nasıl çıktığım ise şöyle anlattı: “2002’de Amerikan yazarlar Birliği Türkiye’ye geldi. Yayınevlerine Türkiye’de uygulanan baskılarla ilgili bizimle görüşmek istediler. Bu sırada Tirman’ın kitabından bahsettiler. O zaman yayınlama kararı aldık.” Yayınevinin sahibi Taş hakkında bugüne kadar 30 dava açıldı ve 35-40 yıl ile yargılanıyor.

Haber: Öge DEMİRKAN

Yorumlar kapatıldı.