İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İstanbul inancın buluştuğu şehir

Başhaham Schneier, Swisshotel’de Nagehan Alçı’nın sorularını yanıtladı.

İstanbul’da ikincisi düzenlenen ‘Barış ve Tolerans’ adlı toplantının mimarı Başhaham Arthur Schneier, ilginç bir yaşam öyküsüne sahip. Ailesi Naziler’den kaçarak ABD’ye yerleşen Schneier, Yahudi soykırımını dünyaya anlatan en önemli isimlerden biri. Birçok ülkede dinlerarası barış için çalışmalar yapan Schneier, Barış ve Tolerans adlı toplantıyı “Asya ve Avrupa’daki inançların kesiştiği yer” olarak gördüğü için İstanbul’da düzenlediğini söyledi. Schneier,

AKŞAM’ın sorularını yanıtladı.

Toplantı için neden İstanbul’u seçtiniz?

Türkiye’nin dinler arası diyalog konusunda önemli bir misyonu olduğunu düşünüyorum. Asya ve Avrupa’daki inançların kesiştiği yer burası. Ve özellikle son dönemde İstanbul’un tüm dinlere kucak açması ve anlaşmazlıklara çözüm bulması anlamlı. Bu yüzden burada toplandık.

‘Appeal of Conscious’ adlı vakfı kurdunuz. Vakfın amacı ne?

Hayatımı dünyadaki, özellikle din kaynaklı anlaşmazlıklara çözüm aramaya adadım. Vakıf bugün onlarca ülkeyle bağlantı halinde. Dinlerin yakınlaşmasını, diyalog içine girmesini ve ortak noktaları vurgulamasını hedefliyorum.

ABD eski Başkanı Bill Clinton sizi ‘Amerikan Vatandaşlık Madalyası’ ile ödüllendirdi. Oysa siz ABD’ye kaçak olarak ayak basmıştınız…

Evet, aslında beni buralara ilginç hayat hikayem getirdi. Nazi soykırımından kaçarak kurtuldum. Böylece Yahudilere yapılanları dünyaya anlatmak, din kaynaklı diğer haksızlıklara çare aramak için yola koyuldum.

Türkiye’deki Ermeni soykırımı iddialarına nasıl bakıyorsunuz?

Önemli olan gerçekleri saptamak. Pürüzlü bir başlangıç da olsa Bilgi Üniversitesi’nde yapılan Ermeni Konferansı çok önemliydi. Bilgiye ulaşmayı hedeflemelisiniz.

NAZİ SOYKIRIMINDAN KAÇTI

NEW York’taki Park East Sinagogu’nun Başhahamı Arthur Schneier, 1930 yılında Avusturya’da doğdu. Nazi tehdidinden dolayı 1939 yılında Macaristan’dan ABD’ye kaçtı. Schneier, ABD’de kendini dini faaliyetlere adadı ve 1965 yılında ‘Appeal of Conscious Vakfı’nı kurdu. Arnavutluk, Arjantin, Avusturya, Bulgaristan, Çin, Küba, Çekoslovakya, Mısır, İngiltere, Almanya, Macaristan, İsrail, SSCB, Yugoslavya’daki politik ve dini liderlerle görüştü. Kosova ile Bosna Hersek’te şiddetin durması ve Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunların giderilmesi için çalıştı. ABD eski başkanları Jimmy Carter, Ronald Reagan ve George Bush tarafından çeşitli sivil toplum kademelerinde görevlendirildi. Davet üzerine, kaçtığı Avusturya’nın vatandaşlığını aldı. Schneier, dünyanın farklı bölgelerinde misyonunu insanlığa anlatmaya devam ediyor.

Nagehan Alçı

Yorumlar kapatıldı.