İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Son dakika seçmenleri

Nerdun HACIOĞLU / BAKÜ

Dünkü Azerbaycan genel seçimlerinde oy verme işlemi devam ederken muhalefet Bakü’deki birçok seçim sandığında listelere son gün eklenen askerlerin usulsüz oy kullandıklarını iddia etti. Bu seçim, 2003 yılında baba Haydar Aliyev’den iktidarı devralan İlham Aliyev’in asıl şimdi ülkeyi yönetmeye başladığının göstergesi olarak değerlendiriliyor.

AZERBAYCAN’da iktidarın ‘Demokratik seçki olacak’ sözüne karşılık muhalefetin ‘İktidar sandıkta yine sahtekarlık yapacak’ eleştirileri arasında dün sabah yerel saatle 8.00’de oy verme işlemi beklentilerin ötesinde sakin başladı.

Ana muhalefet partilerini bir çatı altında toplayan ‘Azatlık’ blokundaki Müsavat ve Halk Cephesi liderleri İsa Kamber ile Ali Kerimli yüzlerce yabancı gazetecinin kamera ve objektifleri önünde oy kullandı. Kamber ‘Sahtekarlık yapıldığı görülürse yasal yollardan hakkımızı arayacağız. Barışçıl mitingler yapacağız. Bugün veya yarın gösteri yapmayı düşünmüyoruz. Yapacaksak ilk miting 8 Kasım tarihinde olur’ dedi.

Ali Kerimli de Kamber gibi temkinli kısa bir konuşma yaparak ‘Sahtekarlık yapıldığı yönünde haberler bize geliyor. Bunların bir bölümü resmi kayıtlara da geçmiş durumda. Gereken itirazlarımızı dile getireceğiz’ açıklamasını yaptı.

İktidardaki ‘Yeni Azerbaycan’ partisi Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de oyunu kullanırken ‘Seçimlerin demokratik yapılması için gerekli önlemler alınmıştır. Bu seçimlerin ülkenin demokratik gelişimine katkı sağlayacağını düşünüyorum’ dedi. Azeri başkentinde yapılan yorumlarda ‘Sandıktan hangi sonuç çıkarsa çıksın bu seçim, yeni Milli Meclis’in siyasi yapısının değil, 2003 yılında baba Haydar Aliyev’den iktidarı devralan İlham Aliyev’in asıl şimdi ülkeyi yönetmeye başladığının göstergesi oldu’ deniyor.

Dün akşam saatlerine doğru ‘İktidar gizli rezervi orduyu kullanıyor’ itirazları duyulmaya başlandı. Muhalefet, Bakü’deki birçok seçim sandığında listelere son gün eklenen askerlerin usulsüz oy kullanmaya başladıkları iddia edildi.

TURUNCULARA SINIRDIŞI

Azerbaycan’daki seçimlerin Ukrayna misali ‘Turuncu devrim’e dönüşmeyeceği iktidar tarafından her fırsatta dile getirilirken, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko’nun gözlemci olarak Bakü’ye gönderdiği 16 kişilik heyet havalimanından geri çevrildi.

YA İKTİDAR, YA İKTİDAR

Seçimi izlemeye giderken bizi şehre götüren taksicinin sözleri nedense aklıma geliyor. Ömrünün yarısını Sovyet rejimi döneminde geçirmiş taksici Mezahir K. ‘Azerbaycan’da iktidarla muhalefet arasında bir kavga çıkar mı?’ sorumuza şu ilginç cevabı veriyor: ‘Bak efendim. Eski Sovyet respublikalarında bugün iktidar veya muhalefet olmak şeklinde bir anlayış yoktur. Anlayış şudur. Ya iktidar vardır, veya iktidar yoktur.’

SEÇİM NOTLARI

Azerbaycan Milli Meclisi’ndeki 125 milletvekilinin belirleneceği parlamento seçimleri, TSİ 06.00’da başladı. Sandıklar TSİ 17.00’de kapandı. 4 milyon 660 bin 71 seçmen, ülke genelindeki 5 bin 137 sandıkta, 1541 aday için oy kullandı.

Seçim sürecinin başlangıcındaki 2063’ten 1541’e düşen milletvekili adaylarının yaklaşık yarısını bağımsızlar, diğer yarısını ise toplam 48 siyasi parti veya blok temsilcisi oluşturuyor. Seçmenler, oy pusulalarında milletvekili adayının ismini işaretledi.

Oyunu kullanan seçmenin parmağına görünmeyen boya sürülmesi, ‘sandık çıkışı’ uygulaması ilk kez yapıldı.

TÜRKİYELİ ADAY

Azerbaycan’daki seçimlerde Türkiye açısından da bir ilk yaşanıyor. Azerbaycan’da tıpkı Almanya, Hollanda veya Belçika’da olduğu gibi Azerbaycan vatandaşlığına geçmiş bir Türk vatandaşı milletvekili adayları arasında yer alıyor. İlk defa 1992 yılında Bakü’ye gelerek buraya yerleşen şimdi Azerbaycan vatandaşı olan Ahmet Ardıç, Bakü Sabayi bölgesinden milletvekili adayı. Ahmet Ardıç sandıkta oyların çoğunu toplaması durumunda Azerbaycan’daki ilk Türkiye kökenli milletvekili olacak.

Yorumlar kapatıldı.