İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Süryaniler yasta

Ünal ÖZTÜRK / GLANE

Avrupa’da yaşayan Süryaniler, Hollanda’da bir süre önce geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Orta Avrupa Süryani Ortodoks Kilisesi Metropoliti Mor Yulies İsa Çiçek için yas tutuyor.

Süryani nüfusun artmasıyla dini ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla Avrupa’da oluşturulan ilk metropolitlik kurumunun dini lideri olan 63 yaşındaki Çiçek için Hollanda’nın Almanya sınırı yakınlarındaki Glane Kabasası’nda bulunan Mor Afrem Süryani Manastırı’ndaki törene, çeşitli ülkelerden 10 bini aşkın Süryani akın etti. 1977’de Türkiye’den ayrılarak Hollanda’nın Hengelo kentine yerleşen Çiçek, 1979 yılında Süryani patriği Mor İgnatius Yakup III tarafından ‘Mor Yulius’ adıyla Orta Avrupa Süryani Ortodoks Kilisesi Metropoliti olarak takdis edilmişti.

Böyle taşıdılar

SÜRYANİ geleneklerine göre cübbesiyle bir sandalyeye oturtulan Çiçek’in naaşı, Mor Afrem Süryani manastırında ruhbanlara ayrılan bölüme konuldu. Törene bütün Süryanilerin Patriği Mor İgnatius Zakka Was, Kardinal Simonis ve çeşitli Hollanda kurumlarından temsilciler katıldı.

Metropolite zılgıtlı gözyaşı

TÜRKİYE’den Avrupa’ya göç eden Süryaniler, ruhani liderlerinin cenaze töreni için Hollanda’nın, Almanya sınırına yakın bölgesinde bulunan Glane kasabasına koştu. Türkiye’den Hollanda’ya gittikten iki yıl sonra Orta Avrupa Süryani Ortodoks Kilisesi Metropoliti olan Çiçek’in Mor Afrem Süryani Manastırı’ndaki cenaze töreninde zılgıtlar eşliğinde dualar okundu. Duaların okunması sırasında Süryaniler gözyaşı döktü.

Yorumlar kapatıldı.