İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

OYAK `Ermenilere Tazminat´ Kararını İnceliyor

Le Monde gazetesi, 1915’te ölen Ermenilerin yakınlarına 14,4 milyon avro ödeyeceğini açıklayan AXA Sigorta Şirketi’nin Türkiye’den çok tepki aldığını ve ciddi sıkıntı yaşadığını yazdı. Haberde, “Geç açıklama yapan OYAK kararı incelemeye aldı” denildi.

——————————————————————————–

BİA Haber Merkezi

26/10/2005

——————————————————————————–

BİA (Paris) – Le Monde gazetesi, 1915’te “Ermeni Soykırımı”nda ölenlerin yakınlarına 14,4 milyon avro ödeyeceğini 13 Ekim’de açıklayan Fransa merkezli AXA Sigorta Şirketi’nin Türkiye tarafından çok eleştirildiğini yazdı.

Gazetenin dünkü (25 Ekim Salı) sayısında yayımlanan Guillaume Perrier imzalı habere göre, AXA’nın Türkiye’deki ticari partneri ve ekonomide Ordu gücünün sembolü olan Ordu yardımlaşma Fonu OYAK’ın başlangıçta sessiz kalması tepkilere yol açtı.

OYAK, partnerinin kararını incelemeye aldı

Haberde, Memur-Sen yöneticisi Ahmet Aksu’nun, OYAK henüz açıklama yapmadan önceki konuşmasına yer verdi. Aksu, sessiz kalarak OYAK’ın suç ortaklığı ettiğini belirterek, “OYAK açıklama yapmazsa, üyelerimize boykot çağrısı yaparak OYAK-AXA Sigorta poliçesi imzalamamalarını isteyeceğiz” dediğine yer verildi.

Eleştirilerin, özellikle Türkiye basınında artmasının ardından OYAK’ın 22 Ekim’de bir açıklama yaptığı, ve AXA’nın kararını incelemeye aldıklarını bildirdiği de haberde yer aldı.

AXA ciddi bir sıkıntı yaşadı

Habere göre, Türkiye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de, “AXA’nın sözde Ermeni Soykırımı ile ilgili tavrıyla hükümetin tavrı arasında hiçbir ilgi yok” açıkladı.

Durum karşısında AXA Şirketi’nin ciddi bir sıkıntı yaşadığının da belirtildiği haberde, şirketten bir sözcünün açıklamasına yer verildi :

“Birçok iç eleştiriyle baş etmek ve mektupla Türkiyeli çalışanlarımıza ve partnerimiz OYAK’ın çalışanlarına durumu aktarmak zorunda kaldık. Bize kalırsa, durumda bir çelişki yok. Bu Türkiye’de bir boyut kazanır mı bilemeyiz. Ancak biz yapmamız gerekeni yaptık.”

Haberde, 1999’da başlayan OYAK-AXA işbirliğinin büyük çapta olduğu, kısa sürede pazardan pay edinildiğini, bugün ise, Türkiye’de hızla gelişen sigortacılık sektöründe poliçelerin yüzde 12’sinin bu şirketlere ait olduğu belirtildi. Ayrıca, bu grubun Alman Allianz şirketiyle yarıştığı da bildirildi.

Sigorta şirketi ‘katliamı’ 1922’de kabul etti

Yaklaşık 10 bin kişiyi kapsadığı tahmin edilen anlaşma, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşayan Ermenilerin, 1996’da AXA tarafından satın alınan UAP Şirketi’ne ait Union-Vie (Birlik-Yaşam) yaşam sigorta poliçeleri almaları ile başladı.

Nisan 1922’de Fransa Dışişleri Bakanlığı’na bir mektup gönderen Union-Vie Şirketi Başkanı, poliçe sahibi Ermenilerin doğal bir şekilde ölmedikleri, “Türklerin işlediği katliamlarda öldüklerini” kabul ettiğini açıkladı. Ancak, şirket, tahsil ettiği sigorta primleri karşılığında hiçbir zaman ödeme yapmadı.

Habere göre, o dönemde poliçe satın alanların günümüzde 5 bin yakını bulunuyor. (EÖ)

Yorumlar kapatıldı.