İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ekümenikliği tanıma sözü

AKP hükümeti tarafından hazırlanan azınlıkların dini özgürlüklerinin genişletilmesini içeren yasadan Ermeniler kadar Rum Patrikhanesi’nin yararlanacağına kesin gözüyle bakılıyor. Böylelikle Fener papazı Bartholomeos, tüm dünyaya ekümenlikliğini Türkiye’nin de yasalarla kabul ettiğini ilan edecek ve Ruhban Okulu’nu canının istediği zaman açarak nifak tohumlarını gözümüzün önünde ekmeye devam edecek.

Patrikhane için yasa hazırlanıyor

AKP, 9 Kasım’da yayınlanacak İlerleme Raporu’ndaki eleştirileri yumuşatmak için tavizlerle dolu bir rapor hazırlayarak.

Avrupa Komisyonu’na gönderdi

AKP iktidarının AB’ye verdiği tavizlerin sonu gelmiyor. Avrupa Komisyonu’nun 9 Kasım tarihinde yayınlayacağı İlerleme Raporu öncesinde, harekete geçen iktidar, Türkiye’nin Kopenhag siyasi kriterlerini yerine getirmek amacıyla yaptığı çalışmalar hakkında Avrupa Komisyonu’na şok edici bir bilgilendirme raporu gönderdi. AKP’nin raporunda, Ermeni Patrikhanesi’ne resmi statü kazandırmak için bir kanun tasarısı hazırlandığı ifade ediliyor. Yasadan Ermeniler kadar Fener Rum Patrikhanesi’nin de yararlanacağına kesin gözüyle bakılıyor. Böylelikle Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye’nin yasalarla ekümenikliğini kabul ettiğini dünyaya ilan edecek. Ayrıca, 2005-2006 eğitim yılının ders kitaplarında Alevilikle ilgili dersler verilmeye başlanacağına dikkat çekiliyor. Türkiye, Mayıs-Eylül ayları arasında Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun hiçbir yayın kuruluşunun ekranını karartmadığı da vurgulanıyor.

Sivil-asker işbirliğine de değinen rapor, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri’nin sivil olduğunu hatırlatıyor. Köye dönüş projesi çerçevesinde 127 bin kişinin evlerine yeniden kavuştukları, 2 bin 200 kişiye de toplam 20 milyon YTL tazminat ödendiği belirtiliyor.

AMAÇ YUMUŞATMA

Türkiye’nin 14 Eylül’de BM’nin işkence ve kötü muameleye yönelik sözleşmesini imzaladığının da altı çiziliyor. AKP iktidarının gönderdiği bu raporla 9 Kasım’da yayınlanacak İlerleme Raporu’ndaki eleştirilerin tonunu yumuşatmayı hedeflediği ifade ediliyor. Bu arada, İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Guardian, “Avrupa Komisyonu gelecek hafta Türkiye’ye insan hakları ile ifade ve din özgürlüğüne ilişkin reformlardaki ilerleme hızının, kabul edilmeyecek bir düzeye yavaşladığını söyleyecek” diye yazdı. The Guardian, Avrupa Komisyonu kaynaklarına dayanarak Komisyon’un Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn’in, Orhan Pamuk hakkında açılan davadan özellikle kaygılı olduğunu kaydetti.

Yorumlar kapatıldı.