İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Başkanın kafasını karıştıran kampanya

Ferai Tınç

İNGİLTERE’de yaşayan Türkler hummalı bir lobi faaliyeti içinde bugünlerde. Fazla yansımıyor ama Avrupa’daki Ermeni diasporasının Edinburgh Belediye Meclisi’nden çıkartmaya çalıştığı soykırım tasarısına karşı İngiltere’de yaşayan Türkler büyük bir kampanya başlattılar.

Çünkü 17 Kasım’da Belediye Meclisi’nde oylamaya sunulacak olan karar İngiltere’de alınmış ilk resmi karar olacak.

Ama Türklerin çalışmaları sayesinde tasarının oylanması geçtiğimiz haziran ayında iki kez ertelendi.

Türkler, ‘Madem karar vereceksiniz, iki tarafı da dinleyin. Biz de konuşacağız’ diyerek tasarıya öncülük eden Belediye Başkanı Donald Anderson’a, Türk tezlerinin anlatıldığı bir seminer düzenlettiler.

Büyükelçi Gündüz Aktan ve Prof. Norman Stone’un konuşmacı olarak katıldığı seminerde, Osmanlı tarihçisi Dr. Chris Ferrard da bir Edinburgh’lu olarak

‘Binlerce kilometre uzaktaki bir ülkenin tarihiyle uğrayacağınıza önce bu kentin sokaklarındaki çöpleri toplayın’ isyanıyla bağlamış konuşmasını.

Seminer, 17 Kasım’daki oylamanın sonucunu değiştirir mi orasını bilmiyorum ama Belediye Başkanı Anderson’un kafasının karıştığı kesin.

Anderson’un seminer sırasında ve ardından yakınlarına, ‘Kafam iyice karıştı, dinlediklerimden sonra kalbim Ermeniler ile Türkler arasında bölündü’ dediğini anlatıyor duyanlar.

Anderson’un kafasının neden karıştığını, Edinburgh Belediyesi’nin işi gücü bırakıp neden soykırım iddiasına sahip çıktığını ve bununla ilgili bir karar tasarısını Meclis’ten geçirtmek için neden mücadele ettiğini benim gibi siz de merak ettiyseniz anlatayım.

* * *

EDİNBURGH Belediye Başkanı’nın soykırım iddiasının ateşli taraftarı olması, başkan seçilmeden önceki yıllara dayanıyor. Bir hastanede çalışan Donald Anderson burada tanıştığı bir arkadaşı ile yıllar sonra kan vermeye gittiği aynı hastanede karşılaşıyor. Arkadaşının, belediye başkanlığı gibi bir iktidar koltuğuna sahip olması, geçmişte kalan arkadaşlığın canlanmasının nedeni. Çünkü Anderson’un eski arkadaşı İngiltere’deki Ermeni diasporasının kurduğu CRAG (Ermeni Soykırımını Tanıma Kampanyası) nın üyesi.

İşte Anderson, bu arkadaşının etkisiyle Türklerin Ermenilere karşı soykırım suçu işlediğini iddia eden bir tasarıyı Edinburgh Belediye Meclisi’nin önüne getiriyor .

Ancak, Belediye sınırları içinde yaşayan Türklerin durumu erken fark etmesiyle işler karıştı. Türkler, sadece düzenledikleri seminerle kendi görüşlerini duyurmakla kalmadı Belediye Başkanı ve Meclis üyelerini mesaj yağmuruna da tuttular.

* * *

HÁLÁ devam eden kampanyanın ilk adımını ise Edinburgh’lu genç bir Türk çift attı. Servet ve Levent Hasan. Ermeni bir okul arkadaşının sözleri yüzünden küçük kızlarının okuldan eve ağlayarak dönmesi üzerine harekete geçen Hasan çifti, tasarının Belediye Meclisi’nde iki kez ertelenmesini sağlamışlar.

Şimdi Türkler, önerinin tamamen geri çekilmesini ya da ‘soykırım’ kelimesinin çıkartılıp iki tarafın da savaş kayıplarından söz edilmesini istiyorlar.

Belediye Başkanı Anderson’dan, 8 Kasım’da İşçi Partisi Meclis grubunun toplanıp içeriği değiştireceği sözünü de aldılar.

* * *

TASARININ içeriği değişir mi değişmez mi henüz belli değil. Ama Türk lobisinin çabası Başkan’ın bir orta yol arayışında olduğu kesin. 17 Kasım’daki oylamada İşçi Partisi grubunu serbest bırakma sözü verdi. Herkes kendi vicdanına göre oy kullanacak. Liberallerin ne yapacağı henüz belli değil. Ama Muhafazakarlar tasarıya karşı.

İşçi Partili Meclis üyesi Phil Attridge Türk komitesine itirafı ilginç bir itirafta bulunuyor, ‘ Donald böyle bir şeye kalkışmayacaktı. Hiç bilmediği bir işe girişti. Kendini çok zor bir duruma soktu. Nasıl altından kalkacağını bilmiyoruz.’

Kampanya tüm hızla sürüyor, sürdükçe başkanın kafası karışıyor.

Yorumlar kapatıldı.