İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ankara övünüyor!

Türkiye, kendi hazırladığı İlerleme Raporu’nu AB Komisyonu’na gönderdi

SERKAN DEMİRTAŞ

ANKARA – Türkiye, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun 9 Kasım’da açıklayacağı İlerleme Raporu çalışmalarına katkıda bulunmak üzere hazırladığı kendi ‘İlerleme Raporu’nu Brüksel’e gönderdi. 9 Kasım’da çıkacak AB raporuna katkıda bulunması hedeflenen ve Brüksel’in gözden kaçırma olasılığı bulunan ilerlemeleri içeren raporun ‘siyasi ölçütlerle’ ilgili bölümünde şu noktalara yer verildi:

Yargı sistemi: Yargının etkinliğini artırmak için 1 Haziran 2007’den itibaren yürürlüğe girecek Bölge Adliye Mahkemeleri Kuruluş, Görev ve Teşkilatı hakkındaki Kanun çıkarıldı.

MGK’nın yapısı: MGK Genel Sekreterliği ile ilgili yasanın değişmesinin ardından kurum kapsamlı bir dönüşüme uğradı. Yasa 1 Nisan 2005’te değiştirildi ve genel sekreterlik birimleri standardize oldu. Bu değişiklikler sonucunda genel sekreterliğin sivil yapısı daha da güçlenmiş oldu.

Terör mağdurlarına tazminat: Terörle Mücadelede Alınan Önlemler Nedeniyle Zarar Görenlere Tazminat Ödenmesine Dair Kanun 2004’te yürürlüğe girdi. Ağustos 2005 sonuna kadar 173 bin 208 kişi tazminat başvurusu yaptı. Bunlardan 2 bin 200’üne tazminat ödenmesine karar verildi.

280 bin broşür

İnsan hakları faaliyetleri: İnsan Hakları Başkanlığı, ‘Şüpheli ve Tutuklu Hakları’ başlıklı 280 bin broşür hazırladı ve dağıttı.

İçişleri de eğitti: İçişleri Bakanlığı bünyesinde 1479 idareci, 80 bölgede polis şefi, 147 jandarma personeli, dört genel idareci ve 76 diğer personel (toplamda 2 bin 53 kişi) insan hakları eğitimi gördü. Polisin eğitimi kapsamında da 255 yüksek düzeyli memur eğitildi. Bunlar da kendi görev alanlarındaki 2 bin 500 polis memurunu eğitmeye başladı.

İşkence: Türkiye, işkence ve diğer insanlık dışı muamelenin önlenmesine ilişkin BM sözleşmesini 14 Eylül 2005’de imzaladı.

Türkçeden farklı dillerde yayın: TRT, 7 Haziran 2004’ten itibaren beş dilde yayınlarına başladı (iki Kürtçe diyalekti, Boşnakça, Arapça ve Çerkezce). Farklı dillerde yayın yapmak isteyen 11 radyo ve televizyon yayıncısı RTÜK’e başvurdu. Bu yayıncılardan başvuru için gerekli belgeleri göndermeleri istendi. Ağustos 2005 itibarıyla belge gönderen olmadı. Başvurucular belgelerini tamamlarsa RTÜK yayın izinlerini verebilecek.

Ekran kararmadı: Mayıs 2005 ile Eylül 2005 arasında hiçbir radyo ya da televizyon, yayınlarından dolayı kapatılmadı.

Alevilik ders kitaplarında: Müfredatın gözden geçirilmesi sonucunda 2005-2006 akademik yılında 9., 10., 11. ve 12. sınıflarda Alevi inancı ders kitaplarına girdi.

Ermeni Patriği’ne yasal statü: Ermeni Patriği’nin Patrikhane’nin yasal statüsü için yaptığı başvuruya hükümet tarafından olumlu bakıldı ve Patrikhane, Patriğin seçimi ve görevleri konusunda sunulan yasa tasarısına ilişkin çalışma başlatıldı. Taslak Dışişleri Bakanlığı tarafından 1862 tarihli Ermeni Ulusuna İlişkin Düzenleme ve 1950, 1961, 1990 ve 1998 tarihli Bakanlar Kurulu kararları dikkate alınarak geliştirildi. Son taslak, Nisan 2004’te Reform İzleme Grubu Alt Komitesi kararı doğrultusunda İçişleri Bakanlığı’na gönderildi.

Çocuk hakları: Çocukların Korunmasına ilişkin kanun 3 Temmuz 2005’te onaylandı. Çocukların korunması için yedi Jandarma Çocuk Merkezi kuruldu.

Ders kitapları: 2004’te çıkan yasa uyarınca hiçbir ders kitabı, insan hakları ihlali, ırk, din, renk, siyasi görüş ve felsefi inanç ayrımı içeremez. Bu çerçevede 1. sınıftan 8. sınıflara kadar tüm ders kitapları yeniden yazıldı.

Köye dönüş: 30 Temmuz 2005 itibarıyla Köye Dönüş Projesi kapsamında, yerlerinden edilen 360 bin kişiden 127 bin 50’sinin dönüşü sağlandı.

Yorumlar kapatıldı.