İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ayda bir Ermeni konferansı var!

İstanbul, Erciyes, Ankara, Gazi ve Başkent üniversiteleri Ermeni konferansı için hazırlık yapıyor

İSMAİL SAYMAZ

İSTANBUL – Bilgi Üniversitesi’nde 23-25 Eylül’de yapılan ‘İmparatorluğun Son Döneminde Osmanlı Ermenileri’ adlı konferansın ardından diğer üniversiteler de bu konuda konferans düzenleme kararları aldı. İstanbul, Ankara, Gazi, Başkent ve Erciyes üniversiteleri hazırlığa başladı.

Agos gazetesinin haberine göre, ilk konferans Gazi Üniversitesi’nce (GÜ) kasımda yapılacak. GÜ, Bilgi Üniversitesi’ndeki konferansa katılan bazı aydın ve akademisyenleri de çağırdı. Çoğu akademisyen çağrıya olumlu yanıt vermezken, Ankara Üniversitesi’nden (AÜ) Prof. Dr. Baskın Oran, belli bir düzen, güvenlik ve bilimsel disiplin içinde yapıldığı takdirde konferansa katılabileceğini belirtti.



Mutafyan’a onur kurulu üyeliği

Kayseri Erciyes Üniversitesi (EÜ) ise 20-22 Nisan 2006′ da düzenleyeceği ‘Osmanlı Toplumunda Birlikte Yaşama Sanatı: Türk-Ermeni İlişkileri Örneği’ adlı konferansa ‘onur kurulu üyesi’ olarak Patrik Mutafyan’ı davet etti. Mutafyan, daveti geri çevirirken gönderdiği yazıda, onur duyduğunu belirterek şu yanıtı verdi: “Ruhani merkezin siyasallaşabilecek ve gerilim kazanabilecek konularda inisiyatif almasını veya bir şekilde geçmişte yaşanan acı olayların konu edilebileceği bir oluşumda yer almasını doğru bulmuyorum. Toplumumuz arasında bu konuda akademik katkı yapabilecek uzmanlıkta kişilere de sahip değiliz.”





Kimler var?

İstanbul Üniversitesi, Mart 2006 ve Başkent Üniversitesi 24 Nisan 2006’da konferans yapacak. Ankara Üniversitesi de Ermeni sorunu üzerine konferans yapacağını açıklamıştı.

GÜ’nün sempozyum düzenleme kurulu, Prof. Dr. Kadri Yamaç, Şükrü Elekdağ, Ömer Ergin Lütem, Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Prof. Dr. Hale Şıvgın, Prof. Dr. Yusuf Sarınay, Prof. Dr. Reşat Genç, Prof. Dr. Kırali Mürtezaoğlu’dan oluşuyor. Katılımcıların isimleri ise şöyle: Prof. Dr. Guenther Lewy, Hakan Yavuz, Gailluaume Albert Hourie, Prof. Dr. Selahi Sonyel, Andrew Mango, Prof. Dr. Faysal Kaltum, Doç Dr. Kalina Belova, Alexander Dugin, Mehmet Perinçek, Prof. Norman Stone, Turgut Özakman, Şükrü Elekdağ, Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Prof. Dr. Anıl Çeçen, Onur Öymen, Hasan Kundakçı, Salih Kılıç, Prof. Stkanford Shaw, Prof. Dr. Hikmet Özdemir, Prof. Dr. Sina Akşin, Aytunç Altındal.

EÜ’nün, sempozyum düzenleme kurulu başkanlığını Prof. Dr. Metin Hülagü’nün yaptığı konferansın onur kurulunda şu isimler var: Dr. Bilal Şimşir, Şükrü Elekdağ, Kamran İnan, Nüzhet Kandemir, Prof. Yusuf Halaçoğlu, Prof. Mehmet Saray, Prof. Cengiz Utaş, Prof. Cengiz Önem.



Yorumlar kapatıldı.