İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırım baskısı

Lale SIVGIN

3 Ekim öncesinde Avrupa Parlementosu, Türkiye”de şok etkisi yaratan kararlar almıştı. Bu kararlarda Avrupa Parlementosu, Türkiye”nin sözde Ermeni soykırımını tanıması gerektiğinin altını çizmişti.

Pek çok basın yayın organında tartışılmaya başlanan bu karar için hükümet, yatıştırıcı açıklamalar yaparak, kararın hukuki bağlayıcılığı olmadığını, önemsenmemesi gerektiğini belirtmişti. Parlementonun kararları da tavsiye kararı olmaktan öteye gidememişti.

Ancak şimdi durum o kadar basit değil. Bu sefer de Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Türkiye”nin sözde soykırım ile yüzleşmesini istiyor.

Barroso, Avrupa Birliği üyeliği sürecinde, Türkiye”ye verdiği tavsiyeler arasında, Türkler”in bir Ermeni soykırımı iddiasının varlığını kabul etmesi gerektiğini belirtiyor.

Avrupa Komisyonu, topluluğu yasal olarak temsil eden organ niteliğinde. Bu organın başındaki kişinin de böyle bir söylem içinde olması, işlerin 3 Ekim öncesindeki kadar basit olmadığını gösteriyor.

Dışişleri Bakanı Gül, her ne kadar bundan sonraki AB sürecinin siyasi değil, teknik bir süreç olacağını ifade etse de, AB, süreci siyasi amaçları doğrultusunda kullanmaya niyetli görünüyor.

(Kısaltıldı)

Yorumlar kapatıldı.