İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Pamuk hakkında suç duyurusu

Hukukçular Birliği, yazar Orhan Pamuk hakkında Alman Die Welt Gazetesi’nde yayınlanan beyanlarında Türk askerini aşağıladığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

NTV
Güncelleme: 23:18 25 Ekim 2005 Salı

İSTANBUL – Hukukçular Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Kerinçsiz’in Fatih Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği dilekçede, Orhan Pamuk’un 20 Ekim 2005’te Alman Die Welt Gazetesi’ne verdiği demeçe atıfta bulunuldu. Dilekçede, Orhan Pamuk’un Adalet ve Kalkınma Partisi’ni Türk demokrasisi için tehdit olarak görmüyorum. Maalesef tehdit daha çok bazen demokratik gelişmeyi engelleyen ordu” şeklinde beyanda bulunduğu belirtildi.

Bu ifadenin, Türklüğü, cumhuriyeti, devletin kurum ve organlarını aşağılama suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesi kapsamında kaldığı belirtildi. Dilekçede, suçun Almanya’da işlendiği, ancak yabancı gazetede yayınlanan bu sözlerin 21 ve 22 Ekim tarihlerinde Türkiye’deki birçok gazetede de yer aldığı anlatıldı. Orhan Pamuk hakkında daha önce de Ermeni soykırım iddialarına ilişkin yaptığı açıklamalar nedeniyle dava açılmıştı.

Yorumlar kapatıldı.