İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni tehciri!

Boğaziçi’ndeki ‘soykırım konferansı’ hakkında durdurma kararı veren Hâkim Yaman, İstanbul’dan Elazığ’a sürüldü

EYLÜL ayında Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenecek Ermeni Konferansı hakkında durdurma kararı veren Mahkeme Başkanı Sadettin Yaman, üye hakim olarak Elazığ’a gönderildi. Karara muhalefet şerhi koyan üye hakim Fetih Sayın ise Danıştay Tetkik Hakimliği’ne atandı.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun 28 Temmuz 2005’teki yetkilendirmesiyle İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin başkanlık görevini üstlenen Yaman, Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılmak istenen Ermeni Konferansı’yla ilgili “durdurma” kararı vermişti. Üye Hakim Fetih Sayın, “Toplantı yapılmasına ilişkin kararın idari yargı yerlerinde dava konusu edilebilecek nitelikte olmadığı”nı belirterek karara “muhalefet” şerhi koymuştu. Yaman’ın durdurma kararı, büyük tepkilere sebep olmuştu. Sabancı ve Boğaziçi üniversiteleri yürütmeyi durdurma kararının iptali için hemen itirazlarda bulunmuşlardı.

Hukukçular Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Kemal Kerinçsiz’in başvurusu üzerine iptal kararı alınan Ermeni Konferansı, daha sonra Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in “Başka yerde yapılabilir” işaretiyle 24-25 Eylül’de Bilgi Üniversitesi’nde gerçekleştirilmişti. Yürütmeyi Durdurma Kararı ise 26 Eylül’de İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nce kaldırılmıştı.

Başbakan da tepkiliydi

Yaman’ın kararı, Başbakan Erdoğan tarafından da tepki görmüştü. Erdoğan, “Özellikle demokratik bir ülkede düşüncenin, fikrin açıklanacağı bir organizasyonda bu şekilde bir kararın alınmasını tasvip etmem mümkün değil”demişti.

Ödül ve ceza

Tüm bu gelişmelerin ardından gözler, 13 Ekim’de Adalet Bakanlığı’nın İdari Yargı Kararnamesi’ne çevrildi. Bakanlığın sessiz sedasız yaptığı atamayla Yaman, başkanlık görevinden alındı. Yerine de üye hakim Sebahat Turan başkan olarak atandı. Bakanlık, aynı kararname ile karara muhalefet şerhi koyan Üye Hakim Fetih Sayın’ı da adeta ödüllendirdi. Sayın Danıştay Tetkik Hakimliği’ne atandı. Bakanlık, Yaman’ı başkanlıktan alıp üye hakimliğe atamakla kalmadı, geçtimiz cuma günü yeni bir kararname ile 2. Bölge olan Elazığ İdare Mahkeme Üyeliği’ne gönderildi. Adeta sürgün edilen Yaman, 20 gün rapor aldı. Yaman’ın atamanın iptali için dava açacağı belirtiliyor.

Kişiye özgü karar alındı

MAHKEMEYE başvurarak Ermeni Konferansı’nı durdurma kararı aldıran Hukukçular Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Kemal Kerinçsiz, bu durumun, “ödüllendirme ve cezalandırma” olduğunu belirterek atama kararlarına tepki gösterdi. Kerinçsiz, “Atama kararları, senede bir veya zaruret halinde en fazla iki kez çok sayıda kişiyi kapsayacak şekilde alınır. Bu da özellikle Adli Tatil’e denk getirilir. Burada kişiye özgü karar alınmıştır. Birinci Bölge olan İstanbul’da görev yapmaya hak kazanmış bir hukuk adamının, 2. Bölge olan Elazığ’a atama yapılması pek görülmüş bir şey değildir. Bu sürgündür, burada şahsi bir cezalandırma vardır. Bu kararı kınıyoruz” dedi.

——————————————————————————–

Mehmet AYDIN / İSTANBUL

Yorumlar kapatıldı.