İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Ermeniler ile ilgili sözlerimin arkasındayım’

Alman Yayıncılar Birliği tarafından bugün kendisine verilecek “Barış Ödülü’’nü almak için Almanya’ya gelen yazar Orhan Pamuk, Ermeni meselesiyle ilgili, Türkiye’de dava konusu olan sözlerinin arkasında olduğunu söyledi.

Frankfurt Kitap Fuarı’nda dün düzenlenen basın toplantısına katılan Orhan Pamuk, bir İsviçre gazetesine verdiği “Bir milyon Ermeni ve 30 bin Kürt öldürüldü.” demeci üzerine hakkında dava açıldığını hatırlatarak, bunları bu konuların konuşulması ve tartışılması için söylediğini belirtti. “Söylediğim sözlerin kelimesi kelimesine bütünüyle arkasındayım.” diye konuşan Pamuk, bu konunun Türkiye’nin AB yolunda önüne çıkan bir ifade özgürlüğü meselesi haline geldiğini ve Türkiye’deki fikir özgürlüğü, insan hakları ve kendini ifade edebilme davasına sonuna kadar bağlı olduğunun altını çizdi. “Kendimi özdeşleştirdiğim kahramanların sonuncusu da Kar adlı romanımdadır. Bu romanda kahraman ‘K’ da kendini hiç beklemediği siyasi olaylar içinde bulur. Benim için siyaset çoğu zaman talip olduğum bir şey değil. Siyaseti, Türkiye gibi pek çok siyasi problemi olan bir yerden geldiğim için başıma gelen bir şey olarak görürüm. Ama bunun da sorumluluğunu kabul ederim.” diyen Pamuk, çevresine duvarlar ören kültürlerin çürümeye mahkum olduğunu belirterek, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne kültürel çeşitlilik getireceğini söyledi.

Türkiye’den konuk ülke başvurusu

Türkiye, 2009 yılında Frankfurt Kitap Fuarı’na konuk ülke olmak için dün resmen başvurdu. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Büyük, Bakan Atilla Koç’un konuk ülke olma konusundaki mektubunu Frankfurt Kitap Fuarı Yönetim Kurulu Başkanı Jürgen Boos’a verdi. Bakan Koç mektubunda, Türkiye’nin coğrafi konum itibarıyla birçok medeniyete evsahipliği yaptığını, sahip olduğu tarihi ve kültürel mirasla yüzyıllardır Avrupa ile iç içe yaşamış bir ülke olduğunu vurguladı. Ahmet Özer, Frankfurt

Yorumlar kapatıldı.