İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ERMENİSTAN-NATO PROGRAMLARI DİĞER MÜTTEFİKLERİMİZİN GÜVENLİĞİ İÇİN TEHDİT DEĞİLDİR

Başkan Koçaryan NATO Genel Sekreteri ve Avrupa Komisyonu Bşk. görüştü

Devlet başkanı Robert Koçaryan Belçika ziyareti çerçevesinde NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Shefer’le yaptığı görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında; ülkesinin Kuzey Atlantik İttifakıyla ortak gerçekleştirdiği projelerde, bulundukları hassas bölge ve müttefiklerinin güvenliği için tehdit oluşturmayacak ölçekteki projelere öncelik tanıdıklarını, bunun Ermenistan’ın izlediği komplementer siyasetle örtüştüğünü belirtti.

NATO Genel Sekreteri yaptığı açıklamada Erivan-Brüksel ilişkilerinin “çok iyi geliştiğini” belirtti ve Ermenistan’ın “Bireysel Partnörlük Planı” (Individual Partnership Action Plan-IPAP) ve Sunu Belgesini “Presentat’on Document”‘ çok olumlu bulduklarını kaydetti.

NATO Genel Sekreteri Ermenistan’ın Kosova Barış Gücündeki katılım ve işlemlerinden ötürü memnuniyetini ifade ederken, Karabağ Sorununa ilişkin olarak NATO’nun müzakere sürecinde rol oynamadığını ve ASGİK Minsk Grubu’nu desteklediklerini bir kez daha kaydetti.

Koçaryan ve Shefer görüşmelerinde; IPAP, Dağlık Karabağ sorunu, Ermenistan’da Anayasa reformu konusunu değerlendirdiler.

Belçika ve Avrupa kuruluşlarına yönelik çalışma ziyaretinin ikinci gününde Koçaryan, Avrupa Komisyonu Bşk. Joze manuel Barozo, AK Enerji Meseleleri Komiseri ve Belçika Parlamento Başkanıyla görüştü.

Dün başkan Koçaryan Belçika Senatosu Bşk. An-Mari Lizin’le beraber Soykırım Kurbanları Anıtına çelenk koydular. Hatırlanacağı gibi Belçika Parlamentosu Ermeni Soykırımına ilişkin tasarıyı 1998 yılında kabul etmişti.

Koçaryan AK Bşk. Barozo’yla yaptığı görüşmede Ermenistan-Türkiye (olmayan) ilişkilerini, Ermenistan’da yapılacak Anayasa reformu referandumu ve Karabağ sorununu değerlendirdiler.

Barozo; Türkiye-AB üyelik müzakereleri listesinde, Türkiye’nin tüm komşularıyla “iyi komşuluk ilişkileri” içinde olması gerektiğine dair bir nokta olduğunu belirtti ve Türkiyeyle müzakerelerin başlamasının sadece Türkiye için değil Ermenistan ve tüm bölge için önemini kaydetti.

Barozo; Avrupa Komşuluk Siyaseti Programı girişimi çerçevesinde; Erivan’la yapılacak İşlemler Programı’nın (Action Plan) Ekim sonunda başlayacağının altını çizdi. Bilindiği gibi program Azerbaycan’ın Kuzey Kıbrıs’a düzenlediği uçak seferi sonrasında Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Azerbaycan için veto koymasından ötürü gecikmişti.

Barozo ve Koçaryan ortak düzenledikleri basın toplantısında Ermenistan’da yapılacak Anayasa referandumunun önemini kaydettiler ve çıkacak “Evet” oylarının Ermneistan’ın geleceği için olduğu gibi, AB ile ilişkilerin derinleşmesine de katkı getireceğini belirttiler.

Tatul Hakobyan

Yorumlar kapatıldı.