İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Ruhban Okulu açılmalı’

Avrupa Parlamentosu Hıristiyan Grubu, Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılmasını talep etti. Grup Başkanı Hans Gert Kotering, “Ruhban Okulu açılmazsa Batı Avrupa’da İslam fobisi artabilir” dedi.

NTV
Güncelleme: 19:22 TSI 20 Ekim 2005 Perşembe

İSTANBUL – Ortodoks Kilisesi ve Avrupa Parlamentosu Hıristiyan Demokrat Grubu Dokuzuncu Diyalog toplantısı İstanbul’da gerçekleştiriliyor. AP Hıristiyan Grubu Başkanı Kotering, Ruhban Okulu açılmadığı taktirde Avrupa’da İslam fobisinin artacağını iddia etti.

Ortodoks Kilisesi ve Avrupa Parlamentosu Hıristiyan Demokrat Grubu Dokuzuncu Diyalog Toplantısında konuşan Kotering, “Türkiye günün birinde AB’ye tam üye olmak istiyorsa Ruhban Okulu bunun için çok önemli bir fırsattır” dedi.

‘LAİKLİK KORUNMAK İÇİN OKUL AÇILMIYOR’

Kotering’in sözlerine yanıt AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli’den geldi. “Ruhban okulu laik sistemin korunması için kapatıldı” diyen Dişli, Anayasa’ya göre özel bir teoloji okulunun açılamayacağını söyledi. Dişli, “Biz patrikhaneye, bir devlet üniversitesinde ilahiyat fakültesi açılmasını teklif ettik, ancak kabul etmediler” dedi.

Fener Ortodoks Patriği Barthelomeos ise Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in, “Bu okul 24 saatte açılabilir” açıklamasını hatırlattı.

Çelik’in Yunan meslektaşına okulun açılmasının önünde hukuki engel olmadığını belirttiğini söyleyen Barthelomeos, YÖK Başkanı Teziç’in de hukuki engel olmadığını kabul ettiğini söyledi. Barthelomeos “Burada bir siyasi irade eksikliği var” dedi. Barholemeos ayrıca Süryani ve Ermeni kardeşlerimizle bu ülkede kendimizi ikinci sınıf vatandaş gibi hissediyoruz” dedi.

Yorumlar kapatıldı.