İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dink, milleti aşağıladı

Ermeni gazeteci Hrant Dink’i 6 ay hapse mahkum eden mahkeme gerekçeli kararında ‘Sanık, Türk kanının zehirli olduğunu ifade etmiştir. Bu atalarımıza, milleti meydana getiren değerlere saygısızlıktır ve aşağılayıcıdır. Bu nitelikte ifade özgürlüğü söz konusu olamaz’ denildi.

ŞİŞLİ 2.ASLİYE CEZA MAHKEMESİ DİNK’LE İLGİLİ GEREKÇELİ KARARINI AÇIKLADI:

Atalara ve şehitlere saygısızlık

Mahkeme Hrant Dink’le ilgili kararında; aşağılayıcı mahiyette ifade özgürlüğünün söz konusu olamayacağını belirterek suçun sabit olduğunu kaydetti

“TürklüĞü tahkir ve tezyif etmek” suçundan çarptırıldığı 6 aylık hapis cezası ertelenen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fırat (Hrant) Dink’in davasına ilişkin gerekçeli karar açıklandı. Şişli 2.Asliye Ceza Mahkemesi’nce hazırlanan 5 sayfalık gerekçeli kararda; Atatürk’ün, bu vatanın ecdat kanıyla kurtulduğunu bildiği için gençliğe her zor koşulda muhtaç olduğu kudretin bu kanda olduğunu söylediğine dikkat çekildi.

AŞAĞILAYICI, İNCİLTİCİ

Kararda şöyle denildi: “Oysa sanık, bu kanın zehirli olduğunu ifade etmiştir. Bu Türk atalarına, şehitlere, milleti meydana getiren değerlere saygısızlıktır ve tabi ki aşağılayıcı, inciticidir” Dink’e ceza verilmesinin gerekçesinin detaylı şekilde anlatıldığı kararda, düşünce özgürlüğü ve ifade özgürlüğünün sınırsız olmadığı belirtildi. Açıklamada, “Her şeyin bir sınırı vardır. Bu sınırlama bazen yasayla, bazen de ahlak kurallarıyla olur. Aşağılayıcı, incitici nitelikte ifade özgürlüğü söz konusu olmaz” denildi. Bu tür ifadelere hiçbir hukuk düzeninin izin vermeyeceği vurgulanan kararda, şu noktaya dikkat çekildi:

KİN PEKİŞTİRİLİYOR

“Her ülkenin kendine göre değerleri vardır. Öyle ülke vardır ki bayrağından şort yaparsın, hoşgörülür. Öyle ülke vardır ki ineğine dokunursun, infial yaratır. Öyle millet vardır ki kan dedin mi akla bu toprakların her santiminde bulunan ecdat kanı gelir.” Kararda, sanığın yazısında “Ermeni kimliğinin pekiştirilmesi” gayesine hizmet ettiği ve Ermeni gençlerinin Ermenistan’a seyahat etmelerini bu amaçla tavsiye ettiği vurgulanarak, bu şekilde özel kast unsurunun oluştuğu da belirtildi. Gerekçeli kararın sonunda, Hrant Dink’in “Türklüğü neşren tahkir ve tezyif etmek” suçundan 6 ay hapis cezasına çarptırıldığı belirtilerek, sanığın sabıkasız oluşu ileride bir daha suç işlemeyeceği konusunda mahkemece olumlu kanaat uyandırdığından cezasının ertelendiği kaydedildi.

Ata’nın gençliğe hitabesinde çarpıtma

Kararda, “Ey Türk gençliği, birinci vazifen Türk bağımsızlığını, Türk Cumhuriyeti’ni sonsuzluğa değin korumak ve savunmaktır” ile başlayıp “Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur” şeklinde sona eren “Gençliğe Hitabe”deki sözlerin, ince ve ustalıkla çarpıtarak, Türklüğü incitici ve aşağılayıcı niteliğe bürüdüğü kaydedildi. Yazıda geçen “zehirli kan” tabirinin “pis kan” anlamına da geldiği belirtilerek, aşağılayıcı mahiyette ifade özgürlüğü söz konusu olamayacağı için bu yönüyle suçun sabit olduğu kaydedildi. Kararda ayrıca sanık Hrant Dink’in, “Gençliğe Hitabe”deki sözü ustalıkla değiştirerek, “Tabir yerinde ise tavşan kaç, tazı tut demiştir” denildi.

Yorumlar kapatıldı.