İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ata’nın sözlerini çarpıttı

Ayşegül USTA / İSTANBUL

Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, ‘Türk’ten boşalacak zehirli kan’ dediği için 6 ay hapis cezası verdiği yazar Hrant Dink’in, Atatürk’ün ‘Nutuk’unun son cümlesini çarpıtarak Türklüğü incittiğini savundu. Gerekçeli kararda düşünce özgürlüğünün sınırsız olmadığının da altı çizildi.

AGOS Gazetesi’ndeki ‘Ermenistan ile tanışmak’ başlıklı yazısında ‘Türk’ten boşalacak o zehirli kanın yerini dolduracak temiz kan, Ermeni’nin Ermenistan’da kuracağı asil damarda mevcuttur’ sözlerinden dolayı 6 ay hapis cezasına çarptırılan ve cezası ertelenen Hrant Dink hakkında hazırlanan gerekçeli karar tamamlandı.

SINIRSIZ DEĞİL

Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından hazırlanan 5 sayfalık gerekçeli kararda, Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Nutuk’ adlı eserinden alıntılara da yer verildi. Düşünce özgürlüğü ve ifade özgürlüğünün sınırsız olmadığı, her şeyin bir sınırının olduğu vurgulanan kararda şu ifadelere yer verildi:

SAYGISIZLIK

‘Bu toprağın her karesi kanla sulanmıştır. Atatürk, bu vatanın bu kanla kurtulduğunu gayet iyi bildiği için, gençliğe her zor koşulda muhtaç olduğu kudretin bu kanda olduğunu söylemiştir. Oysa sanık, bu kanın zehirli olduğunu ifade etmiştir. Bu Türk atalarına, şehitlere, milleti meydana getiren değerlere saygısızlıktır ve tabii ki aşağılayıcı, inciticidir.’

SUÇU SABİTTİR

Atatürk’ün, ‘Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur’ şeklinde sona eren ‘Gençliğe Hitabe’deki bu sözlerin sanık Dink tarafından, ince ve ustalıkla çarpıtıldığı belirtildi. Sanığın Türklüğü incitici ve aşağılayıcı niteliğe bürüdüğü, yazıda geçen ‘Zehirli kan’ tabirinin, ‘Pis kan’ anlamına da geldiği ifade edildi. Kararda ‘Aşağılayıcı mahiyette ifade özgürlüğü, söz konusu olamayacağına göre bu yönüyle suç sabittir’ denildi.

ÖZEL KASIT VAR

Sanığın, ‘Ermenistan’la tanışmak’ başlıklı yazı ile Ermeni kimliğinin pekiştirilmesi gayesine hizmet ettiği ve Ermeni gençlerinin Ermenistan’a seyahat etmelerini bu amaçla tavsiye ettiği vurgulanarak, bu şekilde özel kasıt unsurunun oluştuğu kaydedildi. Kararda ayrıca suç unsurlarının oluşmadığı yönündeki bilirkişi raporunun da dikkate alınmadığı belirtildi.

Yorumlar kapatıldı.