İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

130 bin Azeri açlık sınırında

BM’ye bağlı Dünya Gıda Programı (WFP), acilen uluslararası destek bulunamaması halinde, Ermenilerin Karabağ’ı işgali sonucu mülteci durumuna düşen 130 bin Azeri’ye yapılan gıda yardımının 3 hafta içinde tamamen duracağı uyarısında bulundu.

WFP’nin Ortadoğu, Orta Asya ve Doğu Avrupa Bölge Direktörü Emir Abdulla yaptığı açıklamada, acil yardım sağlanamaması durumunda yerlerinden edilmiş bu Azeri topluluğun soğuk kış şartları ve ramazanayında felaket düzeyinde büyük bir sıkıntı yaşayacağını ifade etti. Abdulla, gıda yardım programının devam edebilmesi için acilen 4 milyondolara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Söz konusu yardımı hemen bulamamaları durumunda gıda yardım programına Kasım ayı başında son vermekten başka seçeneklerinin kalmayacağını vurgulayan Abdulla, uluslararası

toplumun bu acil ihtiyacı karşılayacağını ümit ettiğini belirtti. Abdulla, Azeri hükümetinden gelecek daha fazla yardımın da sıkıntıyı hafifleteceğini söyledi.

Ermenistan’ın Azerbaycan’a ait Karabağ bölgesini işgal etmesi yüzünden yerlerinden olan yüz binlerce Azeri’ye 1994 yılından bu yana WFP tarafından gıda yardımı yapılıyor. Karabağ’ı terk etmek zorunda kalan 600 binden fazla Azeri, ülkenin değişik yerlerine dağılırken, ülkede iş imkanlarının kısıtlı olması yüzünden büyük sıkıntılar içindebulunuyor.

WFP’nin Azerbaycan Direktörü Rahman Çovduri ise yaptıkları gıda yardımından faydalananların yüzde 70’inin kadın ve çocuklardan oluştuğunu belirterek, gıda yardımının kesintiye uğraması durumunda bukadın ve çocuklarda ciddi sağlık ve beslenme sorunları baş göstereceğiuyarısında bulundu.

Acil yardım bulunamaması halinde 5 bin 300 ilkokul öğrencisine uyguladıkları beslenme programına da son vermek zorunda kalacaklarını ifade eden Çovduri, beslenme programının çocukların okula devamlılığı konusunda da önemli bir rol oynadığına dikkat çekti.

Yorumlar kapatıldı.