İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Salman Rüşdi’den Orhan Pamuk’a destek

İngiliz The Times gazetesinde, Nobel Edebiyat Ödülü için adı geçen Orhan Pamuk’la ilgili ünlü yazar Salman Rüşdi’nin bir yazısı yayımlandı.

NTV

Güncelleme: 09:11 ET 14 Ekim 2005 Cuma

LONDRA – Rüşdi yazısında, “Yaşayan en büyük yazarını mağdur eden bir ülke, nasıl aynı zamanda Avrupa Birliği’ne girebilir?” diye soruyor ve AB’yi, Pamuk davası konusunda daha duyarlı olmaya davet ediyor.

16 Aralık’ta Ermeni soykırımı iddiaları hakkındaki açıklamaları nedeniyle hakim karşısına çıkacak Orhan Pamuk’un davası, ‘Şeytan Ayetleri’nin tanınmış yazarı Salman Rüşdi’nin de bir yazısına konu oldu.

Rüşdi’nin İngiliz The Times gazetesinde yayımlanan yazısı, “Yaşayan en büyük yazarını mağdur eden bir ülke, nasıl aynı zamanda Avrupa Birliği’ne girebilir?” başlığını taşıyor.

Salman Rüşdi, Birleşmiş Milletler Sivil ve Siyasi Haklar Sözleşmesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni imzalamış bir ülkenin, gelmiş geçmiş en büyük yazarlarından birine böyle bir nedenden dolayı yargılamasını eleştirdi.

Rüşdi, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun, “Türkiye, Avrupa halklarının beyinlerini ve gönüllerini fethetmelidir” çağrısını hatırlatarak, birliğin ilkeli davranmasını istedi.

‘DUYARSIZLIK AB’Yİ OLUMSUZ ETKİLER’

Hint asıllı İngiliz yazar, “Türkiye’nin üyelik başvurusu aslında birlik için başlı başına bir sınav niteliğindedir; bu başvuru birliğin gerçekten bazı ilkeleri var mı onu gösterecek. Eğer Avrupa Birliği’nin ilkeleri varsa, Orhan Pamuk hakkındaki suçlamaların bir an önce düşürülmesi için ısrar etmelidir. Pamuk’un Aralık ayına kadar adaleti beklemek zorunda bırakılmasına gerek yoktur” yorumunda bulundu.

Salman Rüşdi, Pamuk davasına duyarsız kalınmasının AB için de olumsuz etkileri olacağını savunarak, “Büyük sanatçılara ve özgürlük savaşçılarına sırtını dönen ilkesiz bir Avrupa, vatandaşlarının da kendinden uzaklaşmasına neden olur. Yani Pamuk davasıyla sadece doğu değil, batı da sınanmaktadır. Boğazın her iki yakasında da Pamuk davası önem taşımaktadır” satırlarına yer verdi.

Yorumlar kapatıldı.