İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Helsinki Komisyonu’ndan Pamuk açıklaması

ABD Kongresi bünyesinde kurulu Helsinki Komisyonu, Başbakan Erdoğan’a bir mektup göndererek, yazar Orhan Pamuk hakkındaki davanın düşürülmesini istedi.

AA

Güncelleme: 02:45 ET 14 Ekim 2005 Cuma

WASHINGTON – Komisyonun eşbaşkanları, Ermeni olaylarına ilişkin olarak Türkiye’ye geçmişiyle yüzleşmesi çağrısı da yaptı.

ABD Kongresi’nden 9 senatör ve 9 temsilciler meclisi üyesiyle, ABD dışişleri, savunma ve ticaret bakanlıklarından birer temsilciden oluşan ve 1975 yılında imzalanan Helsinki Anlaşması’nın uygulanmasını izleyen komisyon, bir demecinde Ermeni olaylarına ilişkin sözleriyle Türklüğü aşağıladığı gerekçesiyle yazar Orhan Pamuk hakkında açılan davanın düşürülmesini talep etti. Komisyon bu amaçla, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a bir mektup gönderdi.

Komisyon Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti’nin Kansas Senatörü Sam Brownback, “Türkiye, insan hakları bakımından uzun bir yol katetti. Ancak Pamuk davası ve Birinci Dünya Savaşı’nda Ermeniler’e yapılan muameleye ilişkin tartışmalar, Türk demokrasisi üzerinde bir bulut gibi asılı duruyor” dedi.

Brownback, “Orhan Pamuk hakkındaki davanın düşürülmesi, Türkiye’nin geçmişiyle yüzleşmesi için yeterli değil, ancak gerekli” dedi.

Komisyonun başkan yardımcısı ve Cumhuriyetçi Parti New Jersey milletvekili Christopher Smith de Orhan Pamuk’un temize çıkarılmasının, Türkiye’nin, Helsinki anlaşması altında insan hakları konusundaki yükümlülüklerini yerine getirdiğinin bir göstergesi olacağını savundu.

Smith, “Türkler, tarihleriyle açık ve dürüst şekilde yüzleşene kadar, demokrasi sağlam temellere dayanmayacak” ifadesini kullandı. Hem Brownback hem Smith, Helsinki Komisyonu’ndaki görevleri dışında, ABD Kongresi’ndeki Ermeni lobisinin mensupları olarak da biliniyor.

Yazar Orhan Pamuk hakkında, İsviçreli bir gazeteciye Ermeni tehciri konusunda yaptığı açıklamanın çevirisinin Türkiye’de bir dergide yer alması üzerine “Türklüğü alenen aşağılama” suçundan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmesine, 16 Aralık 2005 tarihinde başlanacak.

Yorumlar kapatıldı.