İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erivan işkencesi

Faruk BİLDİRİCİ

Avrupa Konseyi’nin seçim gözlemcisi olarak Erivan’a gönderdiği Ömür Aybar, Türk olduğu ortaya çıkınca büyük eziyet yaşadı. İğneleyici sorular yöneltilen Aybar, Ermenistan’a girişte kullandığı VIP’e dönüşte alınmadı. Uçağı kaçırması sağlanan Aybar, Türkiye’ye 18 saatte dönebildi.

AVRUPA Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi üyesi Ömür Aybar, Ermenistan’ın başkenti Erivan’ın iki bölgesinde yapılan yerel seçimleri izlemek üzere oluşturulan heyetteki tek kadın ve tek Türk üyeydi. Heyet, 22-27 Eylül tarihlerinde Erivan’daydı. Seçim sonrasına kadar her şey yolunda gitti, sandık başındaki faaliyetleri izlediler, yetkililerle görüştüler ve son gün ülkeden ayrılmadan önce de bir basın toplantısı düzenlediler.

İĞNELEYİCİ SORU

Orada Aybar’ın Türk olduğunun ortaya çıkmasıyla birlikte tablo aniden değişiverdi. Önce bir gazeteci, ‘Heyetin tek kadın üyesi ve ayrıca Türk olan hanım hiç yorum yapmayacak mı? Sadece bayan olduğu için mi burada?’ diye iğneleyici bir soru yöneltti. Aybar, heyet başkanının açıklamasını tekrarladıktan sonra, ‘Seçimde küçük aksaklıklar olduğunu ama temelde bunların önemli olmadığını’ söyledi.

RÖPORTAJA RET

Bir başka gazeteci, ısrarla, ‘Bir Müslüman olarak, nasıl Müslüman olmayan ülkede gözlemcilik yaparsınız?’ diye üzerine gitti. Aybar, sakin bir dille gözlemcileri Konsey’in seçtiğini anımsatmakla yetindi. Ve tabii son soru ‘soykırım’ konusundaydı. Aybar, seçim dışı konuları yanıtlamayacağını söyledi, ardından gelen ‘özel röportaj’ taleplerini de geri çevirdi.

VIP’E ALMADILAR

O andan itibaren Aybar, bütün televizyonlarda, yayın organlarında haberdi. Yolda yürürken bile herkes onu tanıyordu. Erivan Havayolları uçağıyla doğrudan İstanbul’a uçacağı için o akşam heyet üyeleriyle vedalaşıp havalanına doğru yola çıktı. Ülkeye girerken VIP salonundan girdiği için çıkışta da orayı kullanmak istedi. VIP’te bir saat bekletildikten sonra bu salonu kullanamayacağı söylenince Aybar şaşırdı. Uçağın kalkış saati de giderek yaklaşıyordu. Sonrasını Aybar’dan aktaralım:

BENİ İŞARET EDİYORLARDI

‘Normal gidişe gittim. Uçağın kalkmasına 30 dakika kalmıştı. Görevli pasaportumu gördükten sonra kontuarı kapattığını söyledi ve göz göre göre uçağı kaçırdım. Alanda çaresiz ve yalnız kalakaldım. Hayatımda hiç bu kadar zor zaman geçirmemiştim. Herkes parmağıyla beni işaret ediyordu, ‘İşte o kadın’ diyerek. Havaalanında 6.5 saat bekledim. Sonra da Avusturya Havayolları’ndan yeni bir bilet alarak Viyana üzerinden 18 saatte ülkeme gelebildim. İnanın ülkeme döndüğüme hiç bu kadar sevinmemiştim.’

Güldüğü son fotoğraf

AVRUPA Konseyi’nin görevlendirdiği gözlemci heyetinde yer alan Ömür Aybar, Türk olduğu anlaşılıncaya kadar Erivan’da, heyetin diğer üyeleriyle birlikte el üstünde tutuluyordu. Sorunsuz bir gezi geçiren Aybar, gözlemci arkadaşları (soldan sağa) David Lloyd-Williams (İngiltere), Lars Molin (İsveç), Sean O’Brien (İrlanda), Alain Chenard (Fransa) ve Christopher Newbury (ingiltere) ile birlikte objektiflere gülümsüyordu. Ancak son gün düzenlenen basın toplantısında ‘Türk’ olduğu ortaya çıkınca tatsızlıklar birbirini kovaladı.

AK’nin 2. gezisine katılmadı

AKP’nin İstanbul İl Genel Meclisi Üyesi olan Ömür Aybar, Türkiye’ye döndükten sonra olanları Avrupa Konseyi’ne (AK) bildirdi. Bununla da kalmayarak protesto için seçimlerin ikinci turu nedeniyle 13-17 Ekim tarihlerinde, bu kez Erivan dışında yapılacak heyet gezisine katılmayacağını da konseye iletti. Aybar’ın gitmediği seçimlerin ikinci turu bugün yapılıyor.

Yorumlar kapatıldı.