İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`CAVAHKTAKİ GERGİNLİK BELİRSİZLİĞİN SONUCU´

Davit Rstakyan: “Böyle devam ederse halk bağımsızlık ta talep eder”

Hatırlanacağı gibi dün verdiğimiz haberde Ahaltsha’da kimliği meçhul şahıslar 12 Ekim’in ilk saatlerinde duvarlara yapıştırdıkları ve “Ahaltsha Kurtuluş Tugayı” imzalı rusça bildirilerle (Bildiri üzerinde ay yıldız sembol bulunmakta) yöre ermeni halkının bölgeyi terketmesi aksi takdirde 1915’teki durumun tekrar edeceği tehdidi yer almaktaydı.

Samtshe-Cavahk Toplumsal Kuruluşlar Konseyi yayınladıkları ortak bildiriyle, pullamaların kim tarafından yapılırsa yapılsın “ateşle oynadıklarını…yöre halkının tahrik edme amaçlı olduğu…bunun ne gürcü ne de ermeni halkına yararı olmadığı” belirtildi.

Ahalkelek’te faaliyet gösteren “Virk” Partisi lideri Davit Rstakyan, bildirilerin muhtemelen Gürcistan Gizli servisince yapıştırıldığını söyledi ve Gürcistan Devlet Sekreteri Georgi Haindrava’nın Azerbaycan, Rusya, Özbekistan ve Meshet Türklerinin yaşadığı, (ki bunlar 1944 yılında Samtshe’den sürgün edilen Meshet türkleridir) yerlere olan ziyaretinin başlamak üzerte olduğunu hatırlattı. Gürcistan’ın Meshet türklerini kabule hazır olmadığını ve bunun -Ermeniler arasında Anti-Türk hava yaratarak- sorumlusunun ermeniler olduğu yönünde kanı yaratılmak istendiğini kaydedtti Rstakyam.

Rstakyan Gürcistan yönetiminin Cavahk ermeniliğini “kırma” denemeleri yaptıklarını, 5 ekim’de Ahalkelek’te (10’ndan fazla dükkanın Vergi memurlarınca kapatılmasını proptesto etmek için yapılan gösteri) yapılan gösteride, Ermeni jandarmalar Ermenileri coplarla dövmüş ve daha sonra havaya ateş açmıştı.

Rstakyan, Gürcistan yönetiminin siyasetinin kendilerini, otonumi istemeye ittiğini, ancak bunun sadece bir araç olduğunu da belirtti. Durumun belirsizliğini korumaya devam etmesi durumunda, halkın bağımsızlık ta isteyebileceğini kaydeden Rstakyan Cavahk Ermeniliğinin esas problemi iddia edildiği gibi sosyo-ekonomik problemler değil, hukuki haklarının eksikliği olduğunuvurguladı.

Yorumlar kapatıldı.