İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Almanya’nın yeni başbakanı Merkel

Almanya’da Sosyal Demokratlarla Hıristiyan Demokratlar, kuracakları koalisyonda başbakanın Angela Merkel olması konusunda uzlaşma sağladı.

NTV
Güncelleme: 22:07 10 Ekim 2005 Pazartesi

BERLİN – Varılan anlaşma uyarınca yeni kurulacak kabinede, Başbakan Gerhard Schröder önderliğideki Sosyal Demokratlar 8, Merkel önderliğindeki Hıristiyan Demokratlar ise 6 bakanlık alacak.
DİĞER HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ

Sosyal Demokratlara verilen bakanlıklar arasında dışişleri, adalet ve maliye bakanlıkları bulunuyor. Yeni kabineye Hıristiyan Demokratik Birlik Partisi lideri Angela Merkel önderlik edecek. Başbakan ile Federal Meclis başkanını ve 6 bakanı da muhafazakarlar belirleyecek.

ALMANYA’YA İLK KADIN BAŞBAKAN

Başbakan Schröder, 7 yıl aradan sonra başbakanlık koltuğunu Merkel’e devredecek ve Merkel, ülkenin ilk kadın başbakanı olacak.Varılan anlaşmaya Sosyal Demokrat Parti ve Hıristiyan Demokratik Birlik partilerinin yönetim kuruları da onay verdi.

Başbakan Schröder ve muhalefet lideri Merkel, koalisyon görüşmeleri konusunda bugün üçüncü kez bir araya gelmişti. Ancak bu uzlaşma, koalisyon hükümetinin politikalarını belirleyebilmek için yapılacak görüşmelerin sadece ilk adımı sayılıyor. Bu aşamadan sonra detaylı görüşmelere geçileceği belirtiliyor.

Angela Merkel, Sosyal Demokratlarla varılan anlaşmayı iyi ve adil olarak niteledi. Merkel, bütün tarafların reformların sürdürülmesi konusunda hemfikir olduğunu belirtti. Angela Merkel, dış politika konularında da Sosyal Demokratlarla görüş birliğine varacaklarından umutlu olduğunu ve ABD ile iyi ilişkiler kurmanın öncelikleri arasında yer aldığını söyledi. Merkel, koalisyon görüşmelerini 12 Kasım’a kadar tamamlamayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

Almanya’da 18 Eylül’de yapılan erken genel seçimlerden birinci çıkan Hıristiyan birlik partileriyle iktidardaki Sosyal Demokratlar arasında koalisyon görüşmeleri başbakanın kim olacağı konusundaki anlaşmazlığa kilitlenmişti.

CHİRAC VE BLAİR’DEN KUTLAMA

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve İngiltere Başbakanı Tony Blair, Almanya’da Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi Genel Başkanı Angela Merkel’in Başbakan olması konusunda anlaşmaya varılmasının ardından Merkel’i kutladılar.

Yorumlar kapatıldı.