İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rehn: Düşünce özgürlüğü olmadan AB’ye girilmez

Avrupa Birliği Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, dün İstanbul’da ‘program dışı’ bir görüşme yaptı. Başbakan Tayyip Erdoğan’la bir araya geldikten sonra İstanbul’daki mesaisinin tamamını Orhan Pamuk’a ayıran AB Komiseri, ifade özgürlüğüne yönelik mesajlar verdi. Yazarın Cihangir’deki evine, elinde imzalatmak üzere getirdiği kitaplarla gelen Rehn, içerde 1,5 saat kaldı. Daha sonra ‘dostum’ diye hitap ettiği yazarla evin önünde basının karşısına çıkan Olli Rehn, “Türklüğe hakaret” gerekçesiyle Orhan Pamuk hakkında dava açıldığının hatırlatılması üzerine şunları kaydetti: “Fikir ve ifade özgürlüğü Avrupa’nın öz değerleridir. AB’ye katılmak isteyen bir ülkenin, fikir ve ifade özgürlüğüne mutlaka saygı duyması gerekir. Herkesin Orhan Pamuk ve onun gibi düşünenlerin fikirlerine katılması gerekmiyor. Ancak ötekilerin de, medyanın da düşüncelerini özgürce ifade etmeleri gerekir. Bu, AB’nin en çok önem verdiği konudur.”

Pamuk ile Türk edebiyatı, toplumu ve tarihini konuştuklarını belirten Rehn, önümüzdeki dönemde de yazar ile bir araya geleceklerini söyledi. Türkiye’nin, yaşam standartlarını artırma yönünden en dinamik dönemini yaşadığını belirten Rehn, AB’ye girmek için söz konusu reformların mutlaka devam etmesi gerektiğini kaydetti. Rehn, İstanbul’da iki Fenerbahçe taraftarıyla (Erdoğan ve Pamuk) buluşmaktan duyduğu mutluluğu da ekledi.

“Rehn, kitaplarımı sevdiğini, belki Kars’a gitmek istediğini söyledi.” diyen Orhan Pamuk ise Türkiye’nin AB kapısının açılması için gösterdiği emeklerden dolayı Finlandiyalı diplomata bir yazar ve vatandaş olarak teşekkür ettiğini belirtti. Türkiye’de düşünce özgürlüğü konusunda bulunan bazı pürüzlerin kısa zamanda kalkacağını ifade eden Pamuk’a bir gazeteci, “Hakkınızda devam eden davayı konuştunuz mu?” sorusunu yöneltti.

Pamuk: Benim davamı konuşmadık

“Benim davamdan söz etmedik. Benim davam, beni çok endişelendiren bir şey değil. Ama Türkiye’deki demokrasi, insan hakları, düşünceyi söyleme özgürlüğü, hepimiz için çok önemli bir ayrıntı.” diye cevap veren Pamuk, Rehn’in getirdiği kitaplarını imzaladığını da sözlerine ekledi. İkili, bu görüşmenin ardından Rehn’in makam arabasıyla birlikte Beşiktaş’taki bir lokantada yaklaşık iki saat görüşerek lüfer balığı yedi. 400 YTL’lik hesabı Rehn’in ödediği öğrenildi. Atatürk Hava Limanı’na gelen Rehn, Hırvatistan Cumhuriyeti’nin özel olarak gönderdiği C-60 tipi jet uçağıyla Zagreb’e hareket etti. İstanbul ziyareti boyunca Pamuk’un İstanbul adlı kitabını elinden düşürmeyen ve bu kitabı imzalatan Rehn, Atatürk Hava Limanı’nda ayrılmadan önce gazetecilere ‘İstanbul’la selam verdi.

Zaman, 6 Ekim’deki nüshasında Olli Rehn ile Pamuk’un “program dışı olarak” İstanbul’da görüşebileceğini yazmıştı.

09.10.2005

Bahtiyar Küçük

İstanbul

Yorumlar kapatıldı.