İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni hükümeti süreçten memnun

The Economist

Eğer dünya üzerinde Türklerin kötülüğünü isteyen bir ülke varsa bu ülkenin, vatandaşlarının çoğu, halklarının 1915’te Osmanlı yönetimi sırasında soykırıma maruz kaldığını söyleyen ve Türkiye’nin bunu kabul etmesini isteyen Ermenistan olduğunu düşünebilirsiniz.

Ancak gerçekte Ermeniler komşularının Avrupa Birliği’ndeki başarısını ihtiyatlı bir memnuniyetle karşılıyorlar.

Ermenilerin Türklerle sorunları sadece tarihsel değil. 1993’ten bu yana Ankara’daki yetkililer, topraklarının bir bölümü Ermeni işgali altında olan Azerbaycan ile dayanışma halinde, Ermenistan sınırını kapalı tutuyor. Ancak Ermenistan’ın başkenti Erivan’daki halk, Avrupa’ya katılımın Türkiye’nin hem tarihe bakış açısını hem de komşularına yönelik tutumunu değiştireceğini düşünüyor. Şehrin bıkkın sakinleri katı bölgesel gerçeklere bir ara vermeye ihtiyaç duyuyorlar. İzole bir Ermenistan nerede olursa olsun ortaklar bulmak zorunda. Moskova’dan Los Angeles’a diaspora bağışlarda bulunuyor. ABD hükümeti de bu yıl Ermenistan’a 75 milyon dolarlık bir yardımda bulundu. Ancak sıradan halk için hayat zor.

Ekonomi kâğıt üzerinde büyüdü ama çok az üretiyor. Bir zamanların orta büyüklükteki Sovyet kentinde merkez, toplu konutların sürgündeki zenginler için apartman daireleri yapılmak üzere yıkıldığı çukurlarla dolu. Bir dışişleri bakanlığı danışmanının ifadesiyle, “Komşularımızla geçinmekten başka seçeneğimiz yok.”

Türk ve Ermeni İşadamları Derneği Eşbaşkanı Arsen Ghazaryan abluka nedeniyle hüsrana uğramış durumda. Ghazaryan, İran ve Gürcistan aracılığıyla nakliyenin maliyetine göğüs geren Türk işadamlarının Ermenistan ile yıllık 100 milyon dolar değerinde ticaret yaptıklarını söyledi. Her yaz binlerce Ermeni, Türk sahillerine gitmekte. Ancak Ghazaryan olabilecekleri düşündüğünde, derin boşlukları ve sallantılı iç piyasası ile Türkiye’nin doğal bir ortak olduğu görüşünde.

Türkiye’ye yönelik tutumlarında yerel ve denizaşırı Ermeniler arasında farklar var. Ermeni hükümeti Türkiye’nin başarısını alkışlarken, diasporanın büyük bir bölümü bunu, üzüntü duymayan bir ülke için hak edilmemiş bir ödül olarak görüyor. Erivan’daki genç bir kadın, “Diasporada prensip sahibi olmak kolay. Türkiye ve Azerbaycan arasında yaşamak zorunda değiller” dedi. (8 Ekim 2005)

Yorumlar kapatıldı.