İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Talimat vermek haddim değil!´

Önce işkencenin denetlenmesi ve Kürtçe’nin okullarda öğretilmesi gerektiğini söyleyen AP İnsan Hakları Alt Komitesi Başkanı Flautre, bu sözlerinin AB karşıtlarının işine yarayacağı uyarısıyla çark etti: “Böyle talimat vermedim. Haddime değil.”

DUYGU GÜVENÇ / ANKARA

Türkiye’de incelemelerini sürdüren Avrupa Parlamentosu (AP) İnsan Hakları Alt Komitesi Başkanı Helene Flautre, işkenceyi denetlemek için bağımsız komisyonların kurulması ve Kürtçe’nin devlet okullarında okutulması istedi. Flautre, bu sözlerinin Türkiye’deki AB karşıtlarını provoke edebileceği uyarısı üzerine ise tutumunu değiştirdi ve “Ben Türkiye böyle yapmalıdır demedim. Benim ne haddime böyle birşey söylemek” diye konuştu.

Yasalarda yapılan düzenlemenin uygulamaya da yansıtılmasını isteyen Flautre, şunları söyledi: “Eğer insanlara kendi anadillerini öğrenme hakkını tanıyorsanız o zaman mantıklı olanı bu hakkın gerçekleşmesi için insanların para ödeyerek özel kursa gitmek zorunda kalmamasıdır. Ben sadece böyle bir mantıksal sonuç çıkarılabileceğini söyledim. Yoksa benim oturup da buradan talimat vermek ne haddime.”

Ankara’da bulunduğu süre zarfında TBMM, Sivil Toplum Örgütleri Temsilcileri ve aralarında Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu’nun da bulunduğu yetkililerle görüşen AP heyeti, Van’a doğru yola çıkarken, yeni yasal düzenlemeler konusunda beklentilerini de sıraladı. AP’li parlamenterler, TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyelerinin yanısıra, sivil toplum örgütleri temsilcilerini de bahar aylarında Brüksel’deki AP binasına davet etti. AP milletvekilleri için Esenboğa VİP’teki basın salonu açılmazken, heyet başkanı Helene Flautre, temaslarının ardından şu beklentileri dile getirdi:

Orhan Pamuk, Hrant Dink

Türkiye’de çok sayıda yasal reform yapıldı şimdi bunları uygulamak, yani vatandaşın günlük hayatında somut sonuçlar verebilmesi için çaba sarf etmek gerekiyor. Bunlara bir örnek de Türk Ceza Yasası. Ama farklı uygulamalar var, Orhan Pamuk gibi, Hrant Dink gibi”

Bağımsız kurullar kurun

İşkenceye karşı sıfır tolerans politikası mükemmel bir karar. Ama bu kararın tam olarak hayata geçirilebilmesi için belki gerek tutuk evlerinde, gerek polis karakollarında bağımsız kurulların da teftiş yapmasına izin verilebilir.

Kürtçe devlet okulunda okutulsun

Sosyal ve kültürel haklar açısından yapılmış olan yasal değişiklikler ve ilerlemeler çok olumlu ama bunların da uygulamaya geçmesinde bir takım sorunlarla karşılaşılıyor. Mesala insanların kendi ana dillerini öğrenmeleri için paralı özel kurslara gitmek zorunda kalmaları biraz garip. Aslında Kürtçe rahatlıkla devlet okullarında okutulabilmeli.

Kadın hakları ilerlemeli

Kadın hakları konusunda da ceza yasasında ve Anayasa’da önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Kadın-erkek eşitliği AB müktesebatının çok önemli bir parçasıdır. Dolayısıyla müzakere sürecinde de kadın haklarını savunan derneklerin tam olarak yerlerini alması gerekir.

Dernekler yasası unutuldu

Dernekler yasası bir yerlerde tıkanmış kalmış görünüyor. Müzareler için sivil toplum örgütlerinin bu sürece nasıl katılacağına bağlıdır. Sivil Toplum Örgütleri’nin önünün açılması lazım.

Yeni sendika yasası lazım

Sendika yasaları çok çok eski zamanlardan kalma yasalardır ve mutlaka yeni bir yasal mevzuatın ele alınması gerekir.

Vakıflar yasası çıkmalı

Vakıflar, dini inanç özgürlüğü, dini ibadet özgürlüğü, dini azınlıkların haklarına saygı gösterilmesi, AB müktesebatının çok önemli bir parçasıdır

Soykırım önkoşul

Ben AP’nin geçen hafta aldığı karara katılmıyorum ama AP’deki tartışma Ermeni soykırımı olmuş mudur, olmamış mıdır değil. AP kararını yıllaar önce verdi. Burada tartışılan Ermeni soykırımını tanımasının ,Türkiye’nin AB’ye üyeliği için bir önkoşul olup olmadığıdır. Oylamada, az farkla önkoşul olması gerektiğine karar vermiştir.

İHD müzakere sürecinde etkin olmalı

Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları Alt Komitesi Başkanı Helene Flautre, İnsan Hakları Derneği’nin AB ile müzakere sürecinde daha etkin rol alması gerektiğini söyledi. Ankara’daki temasları çerçevesinde dün İHD’yi ziyaret eden Flautre, Dernek Başkanı Yusuf Alataş ile yaptığı görüşmede, İHD’den Türkiye’deki insan hakları uygulamaları ile ilgili bilgi aldı. İHD’nin AB ile başlayan müzakere sürecinde daha fazla katılması, sadece izlememesi ve çalışmalara aktif olarak katılması gerektiğini belirten Flautre, bunun için kendisinin de girişimlerde bulunacağını ve bu konuyu hükümete ileteceğini söyledi. Flautre, İHD’ye yönelik baskı ve tehditleri yakından takip ettiklerini de dile getirdi. Flautre, İHD’yi ziyaretinde basına yaptığı açıklamada ise Türkiye ile müzakere sürecinin açılmasıyla insan hakları ve demokrasi alanlarının daha çok takip edilmeye başlanacağını söyledi. Flautre, “Bu sürece kadar olan dönemde belli bir yeterlilik düzeyi aranmaktaydı ama şimdi her şeyin ‘tam olarak’ yerine getirilmesi gerekiyor. Daha sıkı, daha ciddi bir gündem söz konusu” dedi. Görüşmede Alataş ise Güneydoğu’da yeniden tırmanışa geçen çatışma ortamından duydukları endişeyi de dile getirdi.

KEZBAN BÜLBÜL

Yorumlar kapatıldı.