İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Asala terörünü gizli servisler perde olarak kullandı’

Ermeni terör örgütü tarafından şehit edilen bazı Türk diplomatların ‘gizli servislerin’ savaşına kurban gittiği iddia edildi.

Yazar Aydoğan Vatandaş, son kitabında gizli kalmış ‘Asala’ eylemlerinin perde arkasını kaleme aldı. Kitapta, Asala terör örgütünün hedefi olan Türk diplomatlardan Bora Süelkan, İsmail Erez ve Galip Balkar cinayetlerinin arasında bağlantılar olduğu belirtilirken, bu cinayetlerin Soğuk Savaş dönemi casusluk faaliyetlerinin bir sonucu olduğu anlatılıyor. Yıllar önce askerî çevrelerce dile getirilen ve resmî bir değerlendirme yazısının varlığından yola çıkan Vatandaş, Aksiyon dergisine kapak olarak çalıştığı Asala eylemlerini 10 yıllık titiz bir çalışmanın ardından kitap haline getirdi.

Abdullah Çatlı ve ülkücü grupların operasyonlara nasıl dahil edildiğinin de gözler önüne serildiği kitapta, Bulgaristan’ın Burgaz Konsolosluğu idari memuru Bora Süelkan’ın 9 Eylül 1982’de öldürülmesi olayına yeni bir yorum getiriliyor. Türk diplomatlara saldırıları “Asala eylemleri ve Asala süsü verilmiş eylemler” olarak ikiye ayıran Vatandaş, Süelkan’ın Mehmet Eymür’e benzerliği sebebiyle yanlışlıkla öldürüldüğünü belirtiyor. Kitapta şöyle deniliyor: “O tarihte Mehmet Eymür, Burgaz’da istihbarat görevlisi. Görevi Bulgaristan’daki Rus ve Bulgar faaliyetlerini izlemek. Oradaki yeraltı dünyasının içine sızıyor. Bir süre sonra anlıyor ki, Papa suikastının arkasında KGB var. Eymür orada ilginç bir saptamada bulunuyor. Ruslar yeraltı dünyası üzerinden Türk devletine ve ülkücü harekete sızmaya çalışıyor. Eymür’e göre Ruslar provokatif eylemlerle ülkücüleri güvenlik güçleri ile karşı karşıya getirmeye çalışıyor. Eymür, bu analizlerini MİT karargahına geçtikten bir süre sonra sıkıntı hasıl olmaya başlıyor ve sonunda kendisine çok benzeyen, aynı sitede oturan komşusu Bora Süelkan öldürülüyor.” Kitapta, Süelkan suikastıyla 9 Mart 1983’te Türkiye’nin Belgrad Büyükelçisi Galip Balkar’ın 2 terörist tarafından şehit edilmesi arasında da ilişki olduğu iddia ediliyor.

07.10.2005

Ercan Gün

İstanbul

Yorumlar kapatıldı.