İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sezer: Düşünce her şartta korunur

Mustafa Kemal Üniversitesi’nin açılışına katılan Cumhurbaşkanı Sezer, Ermeni konferansının engellenmesi girişimini eleştirdi: Karşı görüşlere izin vermemek akademik geleneğe ters düşer

HATAY – Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, tarihsel-toplumsal konularda gerçeğin tek ve değişmez olduğunu ileri sürmenin ve karşı görüşe söz hakkı tanımamanın akademik geleneğe ters düşeceğini söyledi.

Sezer, Mustafa Kemal Üniversitesi’nin (MKÜ) dün yapılan 2005-2006 akademik yılı açılış töreninde, Bilgi Üniversitesi’nde yapılan ‘Ermeni konferansı’yla başlayan tartışmalarla ilgili mesajlar verdi. Üniversitelerin Türkiye’nin çağdaşlaşma ve aydınlanma atılımlarının itici gücü olduğunu dile getiren Sezer, şunları söyledi:

Her ortamda korunmalı: Üniversitelerimizin dünyadaki saygın üniversitelerin düzeyine çıkabilmelerinin önkoşulu, bilimsel ve akademik özgürlüğün korunması, öğrencileri, yönetsel ve akademik kadrolarıyla üniversite sorunlarının, beklentiler doğrultusunda çözüme kavuşturulmasıdır. Bu kurumların, bilimsel araştırma ve çalışmaların rahatça yapılabildiği, düşüncelerin özgürce tartışılabildiği çağdaş kurumlar olarak kurulması yaşamsal önem taşır.

Akademik geleneğe ters düşer: Bilimin gelişmesi ancak özerk üniversitelerde olanaklı olabilir. Bilimsel özerkliğin üniversitelere aynı zamanda kimi yükümlülükler getirdiği gerçeğini de gözden uzak tutmamak gerekir. Özgür tartışmaya ve farklı görüşlerin savunulmasına olanak tanınması, hiç kuşkusuz bu yükümlülüklerin en başında gelir. Özellikle tarihsel ve toplumsal konularda gerçeğin tek ve değişmez olduğunu ve bu tek gerçeğin tartışılamayacağını ileri sürmek, böylece karşı görüş sahiplerinin düşünce açıklama haklarını ellerinden almak, akademik geleneğe ters düşer. Böyle bir yaklaşım dogmatiktir. Üniversiteler, dogmanın savunulduğu değil, farklı ve karşıt düşüncelerin özgürce tartışıldığı kurumlar olmak zorundadır.

Harp Akademileri Komutanlığı’nın 2005-2006 eğitim ve öğretim yılı Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’ün katıldığı törenle açıldı. Törene Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert, Jandarma Genel Komutanı Fevzi Türkeri ile 1. Ordu Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ da katıldı. Atatürk Harp Oyunu ve Kültür Merkezi’ndeki törende konuşan Özkök, “İyi eğitim almış, vizyon sahibi, yaratıcı, duygusal zekâsı yüksek personele ihtiyacımız her geçen gün artmaktadır” diye konuştu.

Deniz Harp Okulu’nun yeni eğitim – öğretim yılı da dün açıldı. Açılışta konuşan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu, Kıbrıs’ın geleceğinin, Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilişkilendirilmesinin yeni gerilimlere neden olduğunu belirterek “AB ile tokalaşırsak, AB ile tokalaştıktan sonra parmaklarımızı saymak mecburiyetinde kalacağız zannediyorum” dedi.

Parlak: Ödünle olmaz

Hacettepe Üniversitesi’nde de dün açılış töreni düzenlendi. Rektör Prof. Tunçalp Özgen şunları söyledi: Türkiye AB’ye girmek için üzerine düşeni yaptı. Birlik ruhunu bozmayı amaçlayan, Atatürk resmini devlet dairelerimizden, okullarımızdan indirmeyi konu eden bir Avrupa zihniyetine halkımız sonuna kadar karşı çıkacaktır.”

İstanbul Üniversitesi’nde düzenlenen açılış töreninde de Rektör Prof. Dr. Mesut Parlak, “Avrupa Birliği, özelliklerimizden ödün vererek kendimizi kabul ettireceğimiz bir kurum değildir” dedi. İzzet Baysal Üniversitesi’nin açılışına katılan eski KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’a ise onursal doktora verildi. (aa, dha)

Yorumlar kapatıldı.