İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

O sözleri söylediyse alçaktır

Yaşar Kemal, İsveç gazetesi Dagbladet’e ‘Yaşar Kemal Kürt meselesi hakkında yazmaması için devletle 5 yıl anlaşıp, hapisten kurtuldu’ dediği öne sürülen Orhan Pamuk için, ‘O sözleri söylediyse alçaktır’ dedi.

ORHAN Pamuk’un, İsveç gazetesi Dagbladet’e verdiği demeçte, Yaşar Kemal’in geçmişte, Kürt meselesi üzerine konuşma yapmamak için devletle anlaşma yaptığını söylediği iddia edildi. Gazetedeki mülakatta şöyle bir ifade yer aldı:

‘1977’de yazar Yaşar Kemal, 20 ay hapis cezasına çarptırıldı. Kürt hakları konusunda yazı yazdığı için mahkûm oldu. Fakat sonra serbest bırakıldı; ancak Yaşar Kemal söz verdi, 5 yıl bu konuda yazı yazmayacağına dair.’

Ancak bu sözler, Pamuk’la yapılan mülakatın soru-cevap kısmında değil, daha aşağıda gazetenin muhabirinin bilgisi gibi verilmişti.

Hürriyet muhabiri, gazetenin haberindeki bu iddianın doğru olup olmadığını sormak üzere Yaşar Kemal’i aradı.

AİHM’DE BOZULMUŞTU

Yaşar Kemal şu açıklamayı yaptı:

‘Devletle anlaşma yaptığım alçakça bir iddia. Her zaman yardım ettiğim bir yazarın bunu söylediğine inanmak istemiyorum. O sözleri söylediyse alçaktır. Ben barışa katkıda bulunacağıma inandığım, yararına inandığım düşünceleri her zaman söyledim, söyleyeceğim de, uyarılar da yaptım. Bunu yapmaktan hiçbir zaman kaçmam ve kaçmayacağım.’

Yaşar Kemal, ayrıca hakkındaki hapis kararının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından bozulduğunu da söyledi.

GAZETE: PAMUK SÖYLEDİ

Yaşar Kemal’in bu sözleri üzerine Hürriyet İsveç muhabiri Tandoğan Uysal, Dagbladet Gazetesi’nin bir yazı işleri yetkilisiyle konuştu. Yetkili, Yaşar Kemal’la ilgili bu bilgiyi, haberi yazan muhabire Orhan Pamuk’un verdiğini, onun söylediklerini kelimesi kelimesine yazdıklarını açıkladı.

Muhabirimiz bu sözleri doğrulatmak üzere Orhan Pamuk’u aradı ama kendisine ulaşamadı.

Yorumlar kapatıldı.