İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa’da 2006 Ermeni yılı

Muammer ELVEREN/PARİS

Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan’ın geçen nisan ayında Paris’e yaptığı resmi ziyaret sırasında, 2006 sonbaharından 2007 ilkbaharına kadar olan dönemin Fransa’da ‘Ermeni yılı’ olarak kutlanması için anlaşmaya varıldığı ortaya çıktı.

2006 yılının Fransa’da Ermeni yılı olarak kutlanacağı bildirildi. 2003’ü Cezayir, 2004’ü Çin ve 2005’i Brezilya yılı olarak kutlayan Fransa, 2006 sonbaharı ile 2007 ilkbaharı arasını Ermeni yılı olarak kutlayacak.

Bu karar, Koçaryan’ın geçen nisan ayında yaptığı Paris ziyareti sırasında alındı. Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Koçaryan, 24 Nisan 2005’te yaptıklarının görüşmenin ardından Elysee Sarayı’ndan Chirac’ın aracıyla Ermeni kompozitör, müzikolog ve din adamı Komitas’ın heykeline gidip çelenk koyduktan sonra saygı duruşunda bulunmuşlardı. Ermeni yılı ilan edilmesiyle 3000 yıllık bir geçmişi olan bir medeniyetin Fransız kamuoyuna tanıtılmak istendiği bildirildi.

Ermeni yılında öteki ülkelere yapıldığı gibi Fransa çapında festival, sergi, konser, konferans gibi birçok etkinlik yapılacak. Eyfel Kulesi, Zafer Takı ve diğer önemli tarihi eserlerin konuk devletin bayrak renkleriyle aydınlatılması, Champs Elysee gibi büyük bulvarlarda başından sonuna kadar Ermenistan ve Fransız bayraklarının asılması gibi çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Ermeni yılını Louvre Müzesi yetkililerinden Bayan Nelyy Tardivier-Henrot koordine edecek. Bu çerçevede Louvre Müzesi’nde Ermeni tarih eserleri sergilenecek.

Yorumlar kapatıldı.