İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Adalar, bir yılda yeniden doğacak

Halit Kakınç

Bugün Pazar. Ben, bugün AB’yi yazmayacağım. O iş, şöyle veya böyle bugün-yarın rayına oturur. Son durumu Salı günü değerlendiririz.

Ben, bugün İstanbul’un İncisi Adalar’dan müjdeler vereceğim.

Beyler bayanlar, bir yıl içinde Adalar’a doğalgaz bağlanacak. Deniz seferleri düzeltilecek. Altyapı çalışmaları tamamlanacak. Bir kültür merkezi inşa edilecek. Özetle – Adalı, adasını kış aylarında martılara ve başıboş köpeklere teslim ederek vuslat için bir sonraki yazı beklemeyecek. Adalar, kış aylarında da yaşanacak.

Adalar İlçesi iklimiyle, tarihsel dokusu ve kültür yapısı ile sadece ülkemizin değil dünyanın gözbebeği olan bir belde, çok önemli bir mozaik.

Bu mozaik, bugüne dek değerlerine yakışacak hizmetleri alamadı. Merkezî otoriteler tarafından ihmal edildi; altyapı, ısınma ve çevre düzenlemelerinden uzak kaldı.

Artık Adalar’ın kaderi değişiyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Adalar Belediye Başkanı Coşkun Özden sayesinde – Adalılar’ın bir türlü gerçekleşemeyen özlem ve taleplerini oluşturan projeler – altyapı hizmetleri ve çevre düzenlemeleri, hayata geçiriliyor.

Doğalgaz sayesinde

kışın da yaşanacak

Adalar’a ulaşımı kolaylaştıracak Maltepe İskelesi Projesi’nin çalışmaları başladı. Kısa bir sürede bitirilerek hizmete açılacak iskele otoparkları, deniz otobüsü ve yolcu motorlarıyla ulaşım kolaylaşacak. Çıkartma gemileri ve deniz ambulansları da bu iskeleye yanaşabilecek.

Dört adadaki çevre düzenlemeleri sürüyor. Yenileri projelendiriliyor. Büyükada ve Heybeli’de çevre kirliliğine neden olan – koku, sinek ve hastalık üreten at ahırlarının bulunduğu yerlerin ıslah projeleri tamamlandı. Büyükşehir Belediyesi tarafından ihale edildi. Bu ay içinde başlayacak olan proje, 2006 Haziranı’nda bitirilecek. Adalar, modern ahırlara kavuşacak. Faytonların daha iyi koşullarda hizmet vermesi sağlanacak.

Adalar’da ısınma sorunu yüzünden kış aylarında fazla oturan olmaz. Yazlıkçılar gittikten sonra Adalar, kaderiyle başbaşa kalır. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın talimatıyla Adalar’a doğalgaz geliyor. Bu makus talih, sona eriyor.

İGDAŞ Genel Müdürlüğü, doğalgazı 2006 yılında tüm adalarda yakmayı planlıyor. Hazırlıklar tamamlandı. Bu ay içinde kara hatları kazı çalışmaları başlıyor.

Türkiye’nin dünyaya

açılan pencerelerinden

Kınalı, Burgaz ve Heybeliada içme suyu, atık su ve yağmur suyu kanalları tamamen değiştirildi. Aspestli boruların yerine çelik borular konuldu. Sağlıklı su kullanımı sağlandı. İSKİ’nin projesi bu yıl Büyükada’nın tamamlanmasıyla sona erecek.

Büyükşehir, sosyal ve kültürel planda Adalar’a hizmet verecek bir kültür merkezi için Adalar Belediyesi’nden yer istedi. Bu konuda bir dosya hazırlanarak teslim edildi.

Ulaşımın kolaylaşması ve doğalgazın gelmesiyle Adalar’ın sosyal ve ekonomik yapısı değişecek. Kış aylarında da – özellikle hafta sonlarında – yazlıkçılar, Adalar’daki evlerine gelecek.

Su sporları kulüpleri, Anadolu Kulübü, Seferoğlu ve diğer tesisler kış aylarında da açık kalabilecek. Splendit ve diğer otellerin de kış uykusuna yatmadan hizmet vermeleriyle Adalar, yıllardır sözü edilen ve İstanbul’un gündeminde olan kongre turizmine katkı sağlayarak hak ettiği payı alacak.

Adalar’daki bu hizmet fırtınası, yaklaşık bir yıl içinde sona erdirilecek. Adalar, AB’ye girmeye hazırlanan Türkiye’nin sadece Avrupa’ya değil, tüm dünyaya açılan en önemli pecerelerinden biri olacak.

Yorumlar kapatıldı.