İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

TÜRKİYE ERMENİLERİ PATRİĞİNDEN AB’YE MEKTUP: TÜRKİYE BARIŞ İÇİN ŞANSTIR, TUTUMUNUZU RASYONEL ZEMİNE ÇEKİNİZ

Türkiye Ermenileri Patrikliği

34130 Kumkapı, İstanbul

T: (0212) 517-0970

F: (0212) 516-4833

El-mek: lraper@lraper.org; patriarchate@post.com; haybad@superonline.com

Basın Sözcüsü: Av. Luiz Bakar (0533) 516-2212)

Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II, AB Dışişleri Bakanlarının haftasonundaki acil toplantısından hemen önce Avrupa Parlamentosunun 732 üyesine, AB üyesi ülkelerin başbakan ve bakanlarına, Alman liderler Merkel ve Schröder’e ayrı ayrı birer mektup göndererek çağrıda bulundu ve Türkiye’yi dışlamamalarını istedi. Patriğin mektubunun tam metni şöyle:

“Türkiye Ermenileri Patriği ve bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak, mektubuma başlarken, görevinizin ülkeniz ve tüm insanlık için hayırlı olmasını, barış ve huzur getirmesini diliyorum.

“İnsanlık tarihinin bu çok önemli döneminde, sadece ülkenizin değil, Avrupa Birliği’nin ve hatta dünyanın geleceğinde büyük rol oynayacak siyasi öncülerden birisiniz. Bu konumunuzla, Avrupa Birliği gibi dünya tarihinde bugüne değin benzeri görülmemiş bir “uygarlık ve barış projesinin” içinde önemli bir rol üstlenmektesiniz. Bu projenin başarıya ulaşması önemli derecede siz liderlerin çabalarına bağlıdır.

“Batı ile Doğu, ve Hristiyan dünya ile Müslüman dünya arasında “Medeniyetler çatışmasından” söz edildiği ve terörün medeniyetler arasındaki barışı büyük ölçüde zedelediği bir dönemde, Avrupa Birliği’nin yeşertmeye çalıştığı “Medeniyetler uzlaşması” ve çok kültürlü yaşam biçimi, özellikle biz Doğu Hristiyanları’nın heyecanla içinde bulunmayı arzu ettiğimiz ve büyük ümitler beslediğimiz temel hedeftir.

“Müslüman dünya ile asırlardan beri birlikte yaşayan biz Doğu Hıristiyanları bu deneyimin tüm anılarını taşıyoruz. Sonuçta bu deneyimin derinliği, bugün Müslümanlarla birlikte yaşama gerçeğiyle yeni tanışmaya başlayan ve bu çok kültürlü yaşam biçimini denemek durumunda olan Batı Hıristiyanları için de önemli bir şanstır. Yaşadığımız deneyimler, nelerin yapılmaması gerektiği, nelerin yapılması gerektiğinin ipuçlarını verecek zenginliktedir.

“Deneyimlerimiz, büyük çoğunluğu Müslüman olan Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesinin dünya barışı açısından yaşamsal değerde olduğunu göstermektedir. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girme arzusu bu açıdan sadece Türkiye ve Avrupa için değil, dünya barışı için kaçırılmaması gereken bir şanstır.

“Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girme sürecinin zorlu sınavlardan geçeceğinin bilincindeyiz. Dünyanın gelecekteki barışı açısından bu sınavların gerekli ve kaçınılmaz olduğu açıktır. Bu sınavda siz Batı dünyasının barışçılarının bizlere yardımcı olmanız gerektiğini düşünüyoruz. Ancak, şu son günlerde Türkiye’nin üyelik sürecinin askıya alınması için çeşitli çevrelerden gelen baskılar bizleri kaygılandırıyor. Bu durumu yardımcı olmaktan uzak bir tutum olarak algılıyoruz.

“Avrupa Birliği süreciyle birlikte, Türkiye birlik kriterlerine uymak için büyük bir gayret sarf etmiş, demokrasi yolunda olumlu anlamda gerçek bir değişime yönelmiştir. Ancak, kendisine yönelik bu dışlayıcı ve kuşkucu tutum yüzünden, Türkiye sanki geri adımlar atmaya ve içine kapanmaya zorlanmaktadır. Böyle arzu edilmeyen gelişmeler sadece Türkiye’ye ve Avrupa’ya değil, aynı zamanda Batı-Doğu uzlaşmasına da bir darbe olacaktır.

“Avrupa’daki Türkiye tartışmalarının kısa sürede olumlu yönde sonuçlanması ve Türkiye’ye karşı olan tutumun rasyonel bir zemine çekilmesi, şu anda en büyük ümidimizdir.

“Avrupa Birliği uygarlık ve barış projesinin başarısı ve bu birlikte ülkem Türkiye’nin ve temsil ettiğim Türkiye Ermenilerinin yer alması için duacıyız.

“Bildiğiniz gibi, İsa Mesih Efendimiz, “Ne mutlu barışçılara! Çünkü onlara Allah’ın çocukları denecek!” demiştir. Bu söze o denli gerek duyulan günlerde yaşadığımız için, belki de daha iyi bir gelecek ve daha yaşanır bir dünya için, ek bir gayret sarfederek Mesih’in dediklerini yaşama geçirebiliriz.

“Derin saygı, başarı dileklerim ve dualarımla.”

“MESROB II

“Türkiye Ermenileri Patriği”

Yorumlar kapatıldı.