İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dışişleri: Tarihi tarihçiler değerlendirmeli

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık’tan, soykırım konusunun siyasi platformlarda görüşülmesinin hiç kimseye yarar sağlamadığını söyledi.

NTV

Güncelleme: 15:46 tsi 29 Eylül 2005 Perşembe

ANKARA – “Türkiye, Avrupa Birliği’ne üye olmadan önce Ermeni soykırımı iddialarını tanımalı” diyen Avrupa Parlamentosu’na Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki geldi.

Bakanlık Sözcüsü Namık Tan, Türkiye’nin her zaman tarihin tartışmalı dönemlerinin tarihçiler tarafından değerlendirilmesi gerektiğini savunduğunu ve arşivlerini bütün araştırmacıların hizmetine açtığını ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye’nin geçmişte olduğu gibi gelecekte de bu konudaki yapıcı katkılarını sürdürmeye devam edeceğini belirtti. Tan, Avrupa Parlamentosu’nun tavsiye kararının hukuki bağlayıcılığı bulunmadığını da vurguladı.

Sözcü, Avrupa Adalet Divanı’nın da, Türkiye’nin adaylık statüsünün kaldırılması talebiyle açılan bir davada, iddiaları, Avrupa Parlamentosu kararlarının hukuki değil siyasi bir belge olduğunu gerekçe göstererek reddettiğini hatırlattı.

FIRAT: MASADAN KALKMA İRADESİ DE OLMASI LAZIM

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, dün Avrupa Parlamentosu tarafından alınan kararları değerlendirdi.

Fırat, “Türkiye’deki kızıl elma koalisyonunun aynısının yurt dışında da olduğunu, içeride olduğu gibi dışarıda da Türkiye’nin AB’ye girmemesini isteyen grupların bulunduğunu” kaydetti.

“Dün alınan kararlar Türkiye’nin AB yolundaki iradesini engellemez ve engellemeyecektir” diyen Fırat, şunları kaydetti: “Bundan önce AP’nin aldığı kararları nasıl alkışlıyorsak, bu nevikararları da cesaretle karşılamalıyız. Türkiye, 17 Aralık’ta vermiş olduğu kararı, 3 Ekim’de masaya oturma iradesini, o masadan, Türkiye’nin menfaatleri haleldar olacağı zaman kalkma iradesi olarak da göstermeye muktedirdir. Hiçbir şekilde Türkiye’nin ve halkın menfaatleri zedelenmeyecektir. Bundan emin olunmasını istiyoruz.

Tam üyelik dışında hiçbir sonuç kabul edilemez. Hiçbir ek yükümlülük de Türkiye tarafından karşılanamaz. Ancak bu arada, KKTC üzerindeki izolasyonun kaldırılması yönündeki alınmış tavsiye kararı da maalesef bu hengame içinde dikkat çekmemiştir.” dedi.

Yorumlar kapatıldı.