İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yine soykırım şartı

Zeynel LÜLE / BRÜKSEL

Avrupa Parlamentosu, dün Ankara ile Brüksel arasında ciddi kriz yaratacak iki karar aldı. 1- Türkiye’ye üyelikten önce Ermeni soykırımını tanıma koşulu getirilsin. 2- Türkiye, Rumları tanısın, Kıbrıs’tan asker çeksin. AP’deki Hıristiyan Grubu ise Türkiye’nin yayınladığı ‘Rumları tanımama’ deklarasyonunu bahane ederek, ek protokol için yapılacak oylamayı erteletti.

TÜRKİYE ile AB’nin 3 Ekim randevusuna kısa süre kala, Avrupa Parlamentosu (AP), Ankara-Brüksel ilişkilerinde kriz çıkarabilecek iki karar aldı. Türkiye ile AB arasındaki ek protokolün onaylanmasını erteleme kararı alan Avrupa Parlamentosu, Türkiye’nin Ermeni Soykırımını ‘üyelikten önce’ tanımasının ‘ön şart’ olmasını da talep etti.

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda dün tartışılarak oylanan ‘Türkiye ile müzakerelerin açılması’ konulu karar tasarısında, Türkiye’ye yönelik sert ifadeler yer aldı. Türkiye’nin Kıbrıs Rum Kesimi’ni ‘en kısa sürede’ tanıması çağrısı yapan AP, tasarıya sunulan bir değişiklik önergesini de kabul ederek, sözde Ermeni soykırımının Türkiye tarafından tanınmasının, üyelik için ‘ön şart’ haline getirilmesini talep etti.

AP, dün tartışmalar sonrası, 181’e karşı 356 oyla 3 Ekim öncesi görüşlerini yansıtan ve ‘tavsiye niteliği’ taşıyan bir karar aldı. Kararda, Türkiye’nin en kısa sürede Kıbrıs Rum Kesimi’ni tanıması, ilişkilerin hızla normalleştirilmesi ve adadan Türk askerini çekmesine yönelik ifadeler yer aldı. Kararda ayrıca, Orhan Pamuk davasının, Türkiye’de ifade özgürlüğünü kısıtladığının en büyük kanıtı olduğu belirtildi ve TCK’nın 301 ve 305’inci maddelerinde değişikliğe gidilmesi gerektiği belirtildi. AP, AB’ye de bir çağrı yaptı ve Kıbrıs Türklerine yönelik izolasyonun kaldırılması konusundaki taahhütlerine uymasını talep etti.

Türkiye ve AB hükümetlerinin imzaladığı, gümrük birliğini 25 ülkeye genişleten ek protokolün onaylanması ise AP Hıristiyan Grubu’nun sunduğu önergenin, 285 oya karşılık 311 oyla kabul edilmesi sonucu ertelendi. Avrupa Parlamentosu, ek protokolün TBMM’deki onay sürecini görmek istediğini, Türkiye’nin Kıbrıs Rum Kesimi’ni ‘tanımadığını’ belirttiği deklarasyonun, onay için TBMM’ye sunulup sunulmayacağının bilinmesi gerektiğini kaydetti.

REHN’İN MEKTUBU TETİKLEDİ

AP’nin ‘erteleme’ kararını, AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Temsilcisi Olli Rehn’in 22 Eylül’de AP’ye yolladığı mektubun tetiklediği ortaya çıktı. Rehn, AP Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Elmar Brok’a gönderdiği mektupta, Türk Hükümeti’nin 29 Temmuz’da yayınladığı Kıbrıs Deklarasyonunu, TBMM’ye ek protokol ile birlikte onay için yollayıp yollamayacağını Ankara’ya soracağını kaydetti. Bu mektup sonrası AP’de Ankara’dan gelecek cevabın beklenmesi eğilimi doğdu ve dün yapılan oylamada da erteleme kararı çıktı.

Yorumlar kapatıldı.