İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Neden papazın, patriğin arasında ?

Necdet Sevinç

Bir edepsizliği hatırlatarak başlamak istiyorum:

Kendisini ekümenik ilân ettirmek için İstanbul”a dâvet ettiği Papa Benediktus”un Türkiye”ye gelmesi sayın Cumhurbaşkanı tarafından engellenince, rum patriği demişti ki:

-Papa Türkiye”ye istediği zaman gelecektir!

Bu, aslında sadece Türk Devlet Başkan”na değil, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti”ne de meydan okumak demektir.

Hükümetin başında, Türklüğü bir şuur olarak yaşamasa bile, devlet fikrine sahip bir zat bulunuyor olsaydı, bu küstahca meydan okumadan sonra o papazla aynı çatının altına oturabilir miydi?

Eğer o koltukta Türk tarihini okumuş, Kutsal Devlet fikrine inanmış, ve milliyetçilik şuurunu Atatürk”ten almış bir Başbakan oturuyor olsaydı; bu papaz, vasiyetnâmesini yazıp, son duasını yapmadan evden dışarı çıkamaz, Başbakan”ın bulunduğu salona da asla giremezdi.

Bartholeomos girmiştir.

Ve, öyle meydan okuyan bir tafrayla, öyle bir azâmetle girmiştir ki, karşısında herhangi bir devlet otoritesi bulunmadığı için “patrikhanenin dünya çapında saygıdeğer bir kurum olduğunu” bile söyleyebilmiştir.

Bu söylem patrikhânenin ekümenik olduğunu ilân etmek demektir. Dolayısıyla Türkiye”ye bir kez daha kafa tutmak demektir!

Bu kafa tutuşa rağmen salonda bulunan hiç kimse papaza cevap vermediği gibi; Recep Tayyip de Lozan”ı delik deşik eden Bartheleomos”un elini sıkarak onu âdeta kutlamıştır!

Aslında ekümenik iddialarına iktidarın başeğdiğini, dâvetli listesinden de anlamak mümkündür.

Rum patriğinin, ermeni patriğinin, süryani patrik vekilinin Anadolu Havariyun Kilisesi episkoposunun, Antakya rum ortodoks patrik vekilinin katıldığı toplantıya İstanbul”daki bulgar kilisesiyle Türk Ortodoks Patrikhânesi gene dâvet edilmemiştir!

Neden?

Çünkü bu iki kilisenin dâvet edilmesine rum papaz karşı çıkmıştır! Çünkü rum papaz “ekümenik olduğunu” dolayısıyla o iki kiliseyi kendisini temsil ettiğini iddia etmektedir. Anlaşılıyor ki, iktidarda aynı kanaatte.

Şimdi AKP”liler lütfen külahlarını önlerine koyup düşünsünler.

İktidara gelmeden önce kubbeden – minareden, dinden – imandan bahseden Recep Tayyip”in kime ne borcu varki papazın patriğin arasında dolanıp duruyor.

Yorumlar kapatıldı.