İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kuşatmayı kırmak

Güngör Mengi

Ermeni soykırımı iddialarını Türkiye’ye kabul ettirme dayatması çıngıraklı yılana benziyor!

Bağıra çağıra, açık açık üstümüze geliyor.

Avrupa Parlamentosu dün, Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakerelerinin 3 Ekim’de başlatılmasını destekleyen karar tasarısını kabul etti.

Günün sevindirici olayı, Türkiye’ye imtiyazlı ortaklık önerisinin reddedilmesi idi. Ama öyle bir ekleme yaptılar ki, Türk halkında gemileri yakma tepkisi doğuracak kadar tahrik edicidir.

Güney Kıbrıs’ı tanıma baskısını hazmetmemizi beklemeden “Ermeni soykırımını tanımalısınız” diye cağn yaptılar. Orada kalmayıp bunun AB üyeliği için önşart olmasını istediler.

İyi niyet yetmedi

AP kararlan tavsiye niteliği taşıyor. Ama önemsiz sayamaz, ihmal edemeyiz.

Yapılacak en büyük hata, “Alın AB’nizi başınıza çalın” deyip bitirmektir. Toplumlar için intihar tercihi yoktur. Hem AB hedefine varacağız, hem bu kuşatmaya bir çare bulacağız.

Soykırımı kabul etmesi müzakere tarihinin verildiği son zirvede de Türkiye’ye tavsiye edilmişti. Ama görüldüğü gibi tavsiye pek erken baskıya dönüşmeye başlamıştır.

Başbakan geçen mart ayında CHP lideri ile görüşüp önemli bir çağrıda bulunmuştu:

“Biz arşivlerimizi açtık, gelin siz de açın, tarihçilerden oluşan bir heyet çalışsın, ardından atılması gereken adımlar neyse atarız..”

Yani Türkiye, bilimsel bulguların üstünde oluşacak hukuki sonuçlan kabul ermeye hazır olduğunu peşin peşin söylüyordu. Ama yine işe yaramadı. Çünkü diaspora Ermenileri bir şeyi kanıtlamak zorunda değiller, dünya yanlarında.

O çağrıya dikkat

Peki hemen ganimet mi istiyorlar?

Bir şey alamayacaklarını biliyor olmalıdırlar. Türkiye’ye takoz koyarak, yaşadıktan ülkelerde itibarlı azınlık muamelesi görüyorlar.

Ücretleri bu.. Batı, iki yüz yıldır onları hep böyle ucuz ucuz kullanıyor.

Kuşatmayı kıracak yeni bir çaremiz var mı? Yok ama bizce bir başlangıç noktası var:

İzolasyondan boğulan Ermenistan’ın Dışişleri Bakanı Oskanyan yılın başında şu öneride bulunmuştu:

“Türkiye eğer ‘soykırım iddialarını bir kenara koyalım ve diplomatik ilişki kuralım sınırı açalım’ derse yarın kabul ederiz.”

Ermenistan’da yaşayanlarla dışarda yaşayan Ermenilerin dertleri başka başka.

Türkiye Oskanyan’in feryadından yeni ve etkili bir atak projesi çıkarabilir!

Yorumlar kapatıldı.