İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Farklılığımız ilahi rahmetin eseridir

‘Medeniyetler Buluşması’nı başlatan Başbakan Erdoğan: Kimlik farklılıklarımız, ilahi rahmetin eseridir. Ancak eğer biz gereğini yerine getirmezsek, bu bir cezaya dönüşmektedir

YAKUP BULUT, HATAY

Hatay Medeniyetler Buluşması’nın açılış töreninde konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan, “Sizleri kavimler halinde yarattık ki birbirinizi tanıyasınız” ayetini hatırlatarak, “Milletlere ayrılmamız bir çatışma sebebi değil, tam aksine aramızda tanışma ve diyaloğu yekün kılmak içindir. Kutsal kaynaklardaki mesaj açıktır. Bizi birbirimizden ayıran kimlik farklılıklarımız, ilahi rahmetin eseridir. Ancak eğer biz gereğini yerine getirmezsek, bu bir cezaya dönüşmektedir” dedi.

“Medeniyetler Buluşması”nın açılışını yapan Başbakan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, bugün farklı medeniyetlerin bir ideal etrafında bir araya geldiğini belirtti. Bu idealin, “Babil Kulesi felaketinden bu yana, insanların özlemlerinin en önemlisini temsil ettiğini” ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

Dinlerin mesajı açık: Diyalog

“Babil Kulesi efsanesi, esasen insanlık ailesinin trajik bir biçimde parçalanarak yeryüzüne dağılışını anlatmaktadır. Babil Kulesi’nde dinler ve yollar ayrılmış, insanlık bir daha birleşmemek üzere buradan yeryüzüne dağılmıştır. Kitabımız Kuran’da, insanlığın niçin kavimlere bölündüğü açıklanmaktadır: ‘Sizleri kavimler halinde yarattık ki birbirinizi tanıyasınız’ buyuruyor Yüce Allahımız. Buna göre, milletlere ayrılmamız bir çatışma sebebi değil, tam aksine aramızda tanışma ve diyaloğu yekün kılmak içindir. Kutsal kaynaklardaki mesaj açıktır. Bizi birbirimizden ayıran kimlik farklılıklarımız, ilahi rahmetin eseridir. Ancak eğer biz gereğini yerine getirmezsek, bu bir cezaya dönüşmektedir.”

Savaşların nedeni farklılıklarımız değil

Başbakan Erdoğan “Neden dünya bir gözyaşı vadisi olmuştur ve neden efsaneler insani acıları anlatmakta, gelecek hep sisler içinde resmedilmektedir?” sorularını herkesin kendisine sorması gerektiğini belirterek, “Benim bu sorulara cevabım şudur. Tarih boyunca çektiğimiz acıların, yaşadığımız savaş ve yıkımların sebebi, özünde farklılıklarımız değildir” dedi.

Terör dinin önüne sıfat olamaz

Kutsal kaynaklarda, yaradılıştan gelen farklılıkların bir zenginlik olarak takdim edildiğini belirten Erdoğan, “Eğer bugün dünyada terör varsa, bu terör kutsal dinlerin, semavi dinlerin emri olduğu için değildir. Cahilane yapılan yorumların neticesidir. Hiçbir semavi din, insanların öldürülmesine cevaz vermez” şeklinde konuştu. Terörün din adına yapılmasının mümkün olmayacağını kaydeden Erdoğan, “Terör kavramının önüne hiçbir dini, sıfat olarak yakıştırmaya dünyada kimsenin hak ve salahiyeti yoktur. Zaman zaman, hele hele 11 Eylül’den sonra dünyada terör kelimesinin önüne İslam getirilmektedir. Bunlar yanlıştır. Kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.

‘Babil sendromu’nu artık bitirelim’

Başbakan Erdoğan, Babil Kulesi’nde dinler ve yolların ayrıldığını, insanlığın bir daha birleşmemek üzere buradan yeryüzüne dağıldığını söyledi. ‘Medeniyetler Buluşması’nda herşeyin açık açık konuşulacağını vurgulayan Erdoğan, “Artık Babil Kulesi sendromunu aşmanın da vakti geldi” dedi. Konuşmasında küreselleşme konusuna geniş bir bölüm ayıran Başbakan Erdoğan “Küreselleşmeye karşı kategorik reddediş çağrılarının karşılıksız kalmaya mahkum olduğunu” söyledi. “Zira herbirimiz bir diğerimizi kuşatmış durumdayız, aynı nehirde yüzüyoruz” diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak şunu iyi bilmemiz lazım: Eğer bu nehri kendi yatağında bırakır, bu akışa karşı bir mücadele oluşturmaya çalışırsak, hepimiz felakete uğrarız. Hep beraber eğer baraj setlerini kurarsak, buradan gayet güzel istifade ederiz. Tarih çevrimsel bir hat üzerinde sanki tekrar başa dönüyor, insanlık binlerce yıl aradan sonra yeniden aynı dili konuşan tek bir aile, yeryüzü tek bir coğrafyaya dönüşüyor. Burada yapılması gereken şudur: Bir tercih. Küresel bir terör mü, yoksa küresel barış mı?

DİYALOG İÇİN BULUŞTULAR

4 gün sürecek ‘Medeniyetler Buluşması’na Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Ermeni Patriği Mesrob Mutafyan, Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos, Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva, Suriye Antakya Süryani Ortodoks Patriği Ignatius Zekka 1. Ayvaz, Türkiye Musevi Cemiyeti Başkanı Silvio Ovadyo gibi dini liderler katılıyor.

Açılış törenine Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç da katıldı.

Tören öncesinde Ermeni korosu, Musevi ve Antakya koroları ile Konya Kültür Müdürlüğü tasavvuf musikisi koroları küçük birer konser verdiler.

Gölgelemek istediler

Başbakan Erdoğan tören alanına gelmeden kalabalık arasına karışan 4 gösterici slogan atarak geceyi Medeniyetler Buluşması açılış törenini engellemeye çalıştı. 1’i erkek 4 gösterici, “Medeniyetler Buluşması değil bu, inkara hayır” diyerek farklı yerlerde bağırdı. Jandarma tarafından hızla ağızları kapatılarak uzaklaştırılan göstericiler gözaltına alındı. Göstericiler götürülürken tören alanındaki vatandaşlar tarafından yuhalandılar. Göstericilerden erkek olanının Hatay Toplumsal Dayanışma Derneği Başkanı Sezai Zidane diğerlerinin de, dernek üyeleri olduğu belirlendi.

Yorumlar kapatıldı.