İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Ermenilere yönelik imha politikası yapıldı’

Doç Dr. Taner Akçam, İttihat ve Terakki Partisi’nin tüm Anadolu’yu gayri Türk unsurlardan arındırmak gibi bir düşünceye sahip olduğunu belirtti.

NTV-MSNBC VE AJANSLAR

Güncelleme: 21:34 24 Eylül 2005 Cumartesi

İSTANBUL – Minnesota Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner Akçam, “İttihat ve Terakki Partisi’nin 1. Dünya Savaşı öncesinde Ege Bölgesi’nden başlamak üzere tüm Anadolu’nun gayri Türk unsurlardan arındırılması doğrultusunda bir plana sahip olduğunu, bu planı savaş yıllarında tüm Anadolu hattına yaydığını” savundu.

Akçam, Bilgi Üniversitesi’nde devam eden “İmparatorluğun Son Döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel Sorumluluk ve Demokrasi Sorunları” konulu konferansta, “İmha Edilenleri ve Kalanlarıyla Osmanlı Belgeleri Işığında İttihat ve Terakki Yöneticilerinde Soykırım Kastı ve Soykırımının Organizasyonu” başlıklı bir konuşma yaptı.

ERMENİLER’E YÖNELİK İMHA POLİTİKASI

“Elimizdeki Osmanlı belgeleri İttihat ve Terakki Partisi’nin 1915-1916 yıllarında Ermeniler’e yönelik bir imha politikası izlediğini göstermektedir” iddiasında bulunan Akçam, tezinin de bu olduğunu söyledi.

Akçam, “Gerek yurtdışında gerek yurtiçinde söylenen, ‘Osmanlı arşiv belgeleriyle Avusturya ve Almanya belgelerinin çelişki içinde olduğu’na dair fikirlere de inanmadığını” dile getirerek, “tüm arşiv belgelerinin birbirini desteklediğini” iddia etti.

Tehcir kararının uzun bir düşünce süreci sonunda alındığını kaydeden Akçam, “Eldeki Osmanlı belgelerinin bize gösterdiği önemli olgu, Ermeniler’in tehciri doğrultusunda alınan kararın savaş sırasında ortaya çıkmış bir ihtiyacın ürünü değil, daha derin probleme, ‘Şark sorunu’ diye tanımlanan Osmanlı İmparatorluğu’nun parçalanması sürecine bir son vermek amacıyla alınmasıdır.

Bu konuda çok belge vardır. Ermeni tehcirinden kastedilen şeyin Ermeniler’in imhasına yönelik olduğuna ilişkin elimizde oldukça fazla belge var” iddialarında bulundu.

Yorumlar kapatıldı.