İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni konferansı bir `çığır´ açacak

Ermeni konferansı bir ‘çığır’ açacak

Bilgi Üniversitesi’ndeki konferans bütün dünyada yankı buldu. En ciddi övgü Los Angeles Times gazetesinden.

ABD’nin saygın gazetesi Ermeni konferansının mahkeme kararına meydan okunarak düzenlendiğini yazdı: “Çığır açan bir olay…”

DÜNYA AJANSLARI GEÇTİ

AP Ajansı da katılımcıların kelimelerin seçiminde dikkatli davrandığı yorumunu yaptı.

Türkiye’de çığır açan etkinlik

İptal, erteleme, mahkeme kararları ve sert tartışmalar arasında dün sona eren Ermeni Konferansı, dünyada da geniş yankı uyandırdı. ABD’nin önde gelen gazetelerinden Los Angeles Times, konferansı, “ilk kez Türk akademisyenlerin, Ermeni soykırımına yol açan olaylarının resmi versiyonuna meydan okuduğu çığır açan bir etkinlik olarak” nitelendirdi. Gazete, konferansa katılanların “Türkiye’nin resmi açıklamasını parça parça ettiğini” belirtirken, konferanstaki bazı katılımcıların, yeni TCK kapsamında haklarında yasal işlem yapılmasından duydukları kaygıyı dile getirdiklerini de iddia etti. Dünya basınından satırbaşları şöyle:

AP: Avrupa Birliği, konferansı Türkiye’deki ifade özgürlüğü konusunda bir test olarak değerlendirdi.

BBC: Boğaziçi Üniversitesi’ndeki konferansın durdurulmasına ilişkin mahkeme kararı duygusal sahneler yaşattı. Öğrenciler kararı ağızlarını bantlayarak protesto ederken, milliyetçi gruplar konferansı kınadı.

Sciencedaily: Türkiye Ermeni soykırımı ile yüzleşiyor. Akademisyenler hafta sonu Ermeniler’in Osmanlı döneminde kitle halinde öldürülmesi konusunda çığır açan bir toplantı planladı.

Suntimes: Dışarıda toplanan milliyetçilerin hain olarak itham ettikleri akademisyenler, içeride duygusal ifadelerden kaçınarak ve kelimeleri titizlikle seçerek, sene sene tarihi değerlendirmelerde bulundu.

Gulfnews: Türk milliyetçileri tahrik edildi. Ermeni katliamının son derece hassas olduğu Türkiye’de milliyetçiler, konferansı protesto etti. 90’lı yıllarda Azeriler’in Ermeniler tarafından öldürüldüğü söyleyerek fotoğrafları göstererek “ihanet cezasız kalmayacak”, “Burası Türkiye sev ya da terk et” şeklinde slogan attılar.

DIŞ HABERLER

Yorumlar kapatıldı.