İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Konferans gündeminde neler var?

Bilgi Üniversitesi’nde bugün başlayacak konferansa, 5 Eylül günü yaşamını yitiren Prof. Stefanos Yerasimos dışında Mayıs ayında açıklanan aynı kadro katılıyor. Tarihçiler, sosyologlar, psikologlar ve siyaset bilimciler, 1915’te tehcir kararıyla birlikte yaşanan trajedinin 90. yılı dolayısıyla sürekli gündemde olan Ermeni sorununu, değişik açılardan ele alacaklar. Prof. Şerif Mardin’in, Prof. Üstün Ergüder’in, Prof. Edhem Eldem’in, Prof. Taha Parla’nın, Prof. Ferhunde Özbay’ın, Prof. Ayşe Öncü’nün, Prof. Nükhet Sirman’ın neler diyeceği merak konusu. Konferansa sunulan tebliğler arasında doğrudan ‘soykırım’ı veya ‘jenosid’i konu alan veya akla getiren herhangi bir tebliğ yer almıyor. Danışma Kurulu’nda Bochum Ruhr Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fikret Adanır, Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayhan Aktar, Harvard Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cemal Kafadar’ın bulunduğu konferansın ilk oturumu, ‘Sorunlara Toplu Bakış’ adını taşıyor.

OTURUMLARIN KONULARI

Şerif Mardin’in yöneteceği oturumda, Halil Berktay ‘Resmi Söylem Ne Diyor?’, Selim Deringil ‘Ermeni Meselesi ve Arşiv: Belgenin Boğazına Sarılmak’, Murat Belge de ‘Demokrasi Açısından Ermeni Sorunu’ başlıklı birer konuşma yapacak. Üstün Ergüder’in yöneteceği, ‘Dünya ile Türkiye Arasında Bilgi ve Algılama Farkları’ başlıklı ikinci oturumda da Osman Köker tarafından, ‘Tehcir öncesinde Osmanlı devletinde Ermeni varlığı’, Fikret Adanır tarafından ‘Kıyım, Soykırım ve Tarihçilik’, Fatma Müge Göçek tarafından ‘Bir Bilgi Birikimi Olarak Chicago-Salzburg Süreci’ ve Nazan Maksudyan tarafından da ‘Genel Dünya ve 20. Yüzyıl Tarihçilerinde 1915-16 olayları’ başlıklı bildiri sunulacak. Konferansta, ‘Balkan Savaşları Öncesi Eski Düzen’ başlıklı 3. ve ‘Kopma Noktası: 1912-1915’ başlıklı 4. oturum düzenlenecek.

2. VE 3. GÜNLER

İkinci gün ise ‘Tehcir ve sonrası’, ‘Facia ve Kurtuluş Öyküleri’, ‘Anılar ve Tanıklıklar’, ‘Bir Yüzleşme Eşiğinden, Tabuların Oluşmasına…’ başlıklı oturumlar gerçekleştirilecek. Konferansın son gününde de ‘Ermenilik Halleri’ başlıklı oturumda Hrant Dink ‘Dünyada ve Türkiye’de Ermeni Kimliğinin Yeni Cümleleri’, Ferhat Kentel ‘Türkiye ve Ermenistan Toplumları: Sınırlar ve Önyargılar’, Karin Karakaşlı ‘Türkiye’de Ermeni Olmak: Cemaat, Birey, Yurttaş’ gibi konuları ele alacak.

Yorumlar kapatıldı.