İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Erteleme girişimi kasıtlı’

Başbakan Erdoğan, Ermeni konferansının ikinci kez ertelenmesi girişimini provokatif ve kasıtlı bulduğunu açıkladı.

NTV

Güncelleme: 16:03 TSI 24 Eylül 2005 CumartesiİSTANBUL – Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Ermeni Konferansı’na ilişkin verilen yürütmeyi durdurma kararını Tayyip Erdoğan olarak asla tasvip etmediğini” belirterek, “Çünkü ben, özgürlüklerin en geniş anlamda yaşandığı bir Türkiye’de yaşamak istiyorum” dedi.

Bahçeşehir Üniversitesi’nin yeni akademik yılı açılış töreninde katılan Başbakan Erdoğan, özgürlüklerin karşı düşüncelere saygı duymakla, karşı düşüncelere imkan tanınarak gelişeceğini söyledi.

Konuşmasında Ermeni konferansının ertelenmesi girişimine de değinen Başbakan “Daha önce açıkladım. Konuyla ilgili verilmiş olan kararı ben Tayyip Erdoğan olarak asla tasvip etmiyorum ve buna inanmıyorum. Tasvip etmem de mümkün değil. Çünkü ben, özgürlüklerin en geniş anlamda yaşandığı bir Türkiye’de yaşamak istiyorum. Benim derdim bu” dedi.

Yargı makamının, konferansın konuşmacılarının kariyerini tartışma hakkının olmadığını söyleyen Başbakan, “Böyle bir hak kendisinde yok. ‘Bunun sponsoru kimdir, parası nereden geliyor’, bunu da araştırma hakkı kendine ait değildir. Bunu devletin idari kurumları araştırır, onlar yapar. Bunu rektör yapar, gerekiyorsa YÖK yapar. Durumdan vazife çıkarma mantığının hortlatılmasını kabul etmek mümkün değildir. Nitekim sıkıntıların kaynağında geçmişte bu olmuştur, bugün bunları yeniden üretmek isteyenler var. Bununla bir yere varamayız” diye konuştu.

“AB SÜRECİNDE PROVOKATİF HAREKET”

BM’de Ermeni konusuyla ilgili mücadelelerini sürdürdüklerini anlatan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Orada da diaspora var. Onlarda bunu hazmedemeyen tipler var. Ama maalesef bizde de farklı bir diaspora oluşturulmaya çalışılıyor. Bunlara ‘evet’ dememiz, olumlu yaklaşmamız, iktidarımız olarak düşünce noktasında mümkün değil. Biz bu düşünceyi paylaşmıyoruz.”

Başbakan AB ile müzakerelere başlamanın arifesinde sorunun hortlatılmasının kasıtlı olduğunu söyledi. Konuyla ilgili provokatif bir hareketlerin raporlara girdiğini belirten Erdoğan “Ne yapmak istiyorsunuz? Ne elde edeceğinizi zannediyorsunuz? ‘Türkiye içe kapalı, bugüne kadar olduğu gibi dapdaracık bir alan içinde hareket etsin’, bunu mu istiyorsunuz? Türkiye bu kabuğu kırmıştır. Bunun içine Türkiye’yi hapsedemezsiniz. Bunda başarılı olamazsınız. Er veya geç bu açılan yoldan, kanaldan Türkiye dünya ile bütünleşecektir” dedi.

PROTESTOCU GÖZALTINA ALINDI

Erdoğan’ın konuşmasına başladığı sırada bir kadın, ayağa kalkarak, “Ermeni Konferansı’nı çok isteyen siz kimin Başbakanısınız? TSTK Birliği” yazılı pankart açtı.

Medya mensuplarının kadını görüntülemesi üzerine Erdoğan, “Basın mensupları, arkadaşlar, bırakın böyle yapmayın. Böyle yaparsanız bunlara prim veriyorsunuz” dedi. Bu sırada protestocu kadın, konukların bulunduğu bölümden Başbakanlık korumaları tarafından uzaklaştırıldı.

Başbakan Erdoğan ise konuşmasına devam edip, özgürlüklerin, karşı düşünceleri hazmedemeyenlerin, karşı düşünceye saygı duyamayanların olduğu yerde yeşermeyeceğini vurguladı.

Yorumlar kapatıldı.