İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

’1896 Ermeni olayları sistematik linç’

Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Edhem Eldem, “1896 İstanbul Ermeni olaylarının sistematik ahali linç olayı, katliam olayı olduğu görülüyor” dedi.

NTV

Güncelleme: 09:47 ET 24 Eylül 2005 CumartesiİSTANBUL – İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen konferansın “Balkan savaşları öncesi eski düzen” başlıklı 3. oturumunda, “1896 İstanbul Ermeni olayları” konulu konuşma yapan Prof Dr. Eldem, “bir tarihçi olarak müspet bilimcilere gıptayla baktığını, çünkü onların toplantılarının bu tür olaylara neden olmadığını, zaten o toplantılara da kimsenin gitmediğini” esprili bir dille anlattı.

Prof. Dr. Eldem, “Biz ‘menfi’ bilimcilerin çalışma alanı biraz orta malı. Herkes konuşuyor, sokaktaki adam da, bakkal da, hatta filologlar bile tarih konuşuyor” dedi.

Konuşmasında, 1896 yılında İstanbul’da Osmanlı Bankası’nın bir Ermeni komitacı tarafından işgal edilmesini ve ardından çıkan olaylarıanlatan Prof. Dr. Eldem, kent sokaklarında 2-3 gün süren kargaşa yaşandığını dile getirdi.

Eldem, bu olayların Ermeni tarafınca “sistematik katliam”, Türk tarafınca da “masum Türklerin katliamı” olarak adlandırıldığını kaydederek, “Ermeni tezlerine göre yaşanan olayların bir kaç gün sonra ‘artık yeter, av sezonu kapandı’ diye birden bittiğini” anlattı.

Bu konulardaki kaynakların da problemli olduğunu ama bunun “kaynaklar yalan söylüyor” anlamına da gelmediğini ifade eden Prof. Dr. Eldem, o dönemde de “Mavi Kitap” gibi kitapların bulunduğunu ve o kitapların da Osmanlı’ya yanlı baktığını söyledi.

KARŞILIKLI TEDHİŞ VE TERÖRİZM

Prof. Dr. Edhem Eldem, Hüseyin Nazım Paşa’nın raporuna göre, Müslüman tarafında 27 ölü 43 yaralı, Ermeni tarafında da 1015 ölü, 116yaralı olduğunun yer aldığını dile getirdi. “Bu rakamlardan çok, Ermeni nüfustaki ölüler ile yaralılar arasındaki orana bakılması gerektiğini” vurgulayan Eldem, “1896 İstanbul Ermeni olaylarının sistematik ahali linç olayı, katliam olayı olduğu görülüyor” diye konuştu.

Bu arada, olaylarda çivili sopalar kullanıldığı yönünde iddialarınvarolduğunu belirten Eldem, hiçbir kaynakta yer almayan bu sopaların dönemin padişahı tarafından Yıldız Sarayı’nda yabancı sefirlere gösterildiğini anlattı. Prof. Dr. Eldem, İstanbul’da yaşanan olayların “karşılıklı tedhişve terörizm” olarak da adlandırılabileceğini söyledi.

DİĞER KONUŞMALAR

BÜ öğretim üyesi Dr. Meltem Toksöz de, “Adana Ermenileri ve 1909 İğtişaşı” konulu konuşmasında, 14-27 Nisan 1909’da Adana’da büyük canve mal kayıplarına neden olan kargaşayı anlattı.

Dr. Toksöz, olayların ardından bölgeye atanan Vali Cemal Paşa’nın ‘Bu olayları Osmanlı tarihinde kara leke olarak nitelendiriyorum. Cezasız kalmayacak” dediğine dikkati çekti.

Yorumlar kapatıldı.