İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hurriyet: Konferans başka üniversitede yapılacak

Boğaziçi Üniversitesi’nde bugün başlayacak olan, ancak İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nce yürütmesi durdurulan ‘İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel Sorumluluk ve Demokrasi Sorunları’ başlıklı konferansın, yarın Bilgi Üniversitesi’nce düzenlenmesi planlanıyor.

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek de, İdare Mahkemesi kararı’nın, iki üniversiteyi kapsadığını, konferansın başka bir üniversitede yapılabileceğini söyledi.

İstanbul 4’üncü İdare Mahkemesi’nin son dakika kararıyla durdurulan Ermeni Konferansı’nda sürpriz bir gelişme yaşandı. Bugün yapılması planlanırken durdurulan ve bu nedenle içte ve dışarıda büyük tepkilere neden olan Konferansın yarın bu kez İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde yapılacağı iddiası ortaya atıldı.

Tartışmalı Ermeni konferansını düzenleyen üniversiteler bugün Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurarak erteleme kararına itiraz etti. Mahkemeden karar çıkmazsa konferans yarın başka bir üniversitede yapılacak.

Buna göre Konferans aynı katılımcılar ve konularla yarın Bilgi Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek ve pazar günü de sürecek.

ÇİÇEK: BİLGİ ÜNİVERSİTESİ PROBLEM OLMAZ

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, mahkeme kararıyla durdurulan “İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri” başlıklı konferansın bir başka yerde düzenlenmesi girişimini, “Bilgi Üniversitesi açısından bir problem olmaz. Çünkü mahkeme kararı, sadece toplantıyı tertip eden iki üniversite aleyhine verilmiş bir karardır. Orada veya başka bir yerde yapılabilir. Hukuk açısından baktığımızda buna bir engel gözükmüyor” diye değerlendirdi.

Cemil Çiçek, Ermeni konferansının düzenleyicilerinden Halil Berktay’ın mahkeme kararına eleştirilerinin olduğu ve Bilgi Üniversitesi’nde konferansın yapılması için araştırma yaptıkları yönündeki açıklamasının anımsatılması üzerine, şunları söyledi:

“Bilgi Üniversitesi açısından bir problem olmaz. Çünkü mahkeme kararı sadece toplantıyı tertip eden iki üniversite aleyhine verilmiş bir karardır. Orada veya başka bir yerde yapılabilir. Hukuk açısından baktığımızda buna bir engel gözükmüyor ya da en azından ben öyle anlıyorum.

Ancak, bu türlü bir toplantının yapılıp yapılmaması bilimsel özerklik adına değerlendirilecekse, buna karşılık yine pek çok sayıda, bugünkü düzenleyiciler kadar sayısı olan bir başka üniversiteli grup da (böyle bir toplantının yapılması bilimsel özerkliğe aykırıdır) dedi. Siz hangisini tercih edeceksiniz, ona göre tercih edeceksiniz. Profesörse onlar da profesör, bilim adamıysa onlar da bilim adamı, öyle ifade ediyorlar kendilerini. Onlar da bunun bilimsel bir toplantı olmadığını, olmayacağını söylüyor. Tabii bu konu tartışmaya açık bir konudur.”

Yorumlar kapatıldı.