İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Zarakolu davası başladı

Ragıp Zarakolu’nun, sahibi olduğu yayınevinden çıkan “Bir Ermeni Doktorun Yaşadıkları-Garabet Haçeryan’ın İzmir Güncesi” adlı kitapta “Türklüğün ve askeri kuvvetlerin tahkir ve tezyif edildiği” iddiasıyla yargılanmasına başlandı.

AA

Güncelleme: 18:44 21 Eylül 2005 Çarşamba

İSTANBUL – İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlayan davada yayıncı Ragıp Zarakoğlu’nun 1 ile 3 yıl arasında hapsi isteniyor.

Duruşmada sorgusu yapılan Zarakolu, yazılı olarak hazırladığı savunmasını okudu.

Kitabın, Türk-Yunan savaşının son günlerinde İzmir kentinde yaşananlara tanıklık eden bir günce olduğunu belirten Zarakolu, bu davanın açılmasını şaşkınlıkla karşıladığını kaydetti. Zarakolu, “Eski acıların konuşulması da acıların bölüşülmesi de birikmiş olan duyguların boşalmasını ve düşmanlıkların aşılmasını, karşındakini,

ötekini daha iyi anlamamızı sağlar. Bunun sonucunda birlik ve barış çıkar” dedi.

İddianamenin son derece haksız olduğunu öne süren Zarakolu, Dr. Haçeryan’ın, Yunan ordusunun geri çekilmesi sırasında sivil halka yaptığı mezalimi de anlattığını belirterek, “Hakkımda yapılan ve haksız olduğuna inandığım suçlamanın mahkemeniz tarafından geri alınmasını talep ediyorum” dedi.

“YARGILAMA ANAYASA’YA AYKIRI”

Zarakolu’nun avukatı Osman Ergin de yazarı yurtdışında olan kitaplara ilişkin yayıncı hakkında dava açılabileceğine dair düzenleme konusunda Anayasa’ya aykırılık iddiaları olduğunu belirterek, bunu gelecek celse sunacaklarını kaydetti. Duruşma, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi amacıyla ertelendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, Kanada Montreal’deki MacGill Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Dora Skayan’ın dedesinin anılarından hareketle hazırlanan “Bir Ermeni Doktorun Yaşadıkları-Garabet Haçeryan’ın İzmir Güncesi” adlı kitabın Türkçeye çevrilerek, sanık Ragıp Zarakolu’nun sahibi olduğu Belge Uluslararası Yayıncılık’tan yayınlandığı belirtiliyor.

Kitapta Büyük Taarruz sırasında Türk ordusunun, ülkesini işgalden kurtarma çabalarının adeta soykırım olarak gösterilmiş olduğu belirtilen iddianamede, kitaptaki anlatımlarla “Türklüğün ve askeri kuvvetlerin alenen tahkir ve tezyif edildiği” öne sürülüyor.

Yorumlar kapatıldı.