İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İlk hedef Boğaziçi!

Türkiye Emekli Subaylar Derneği’nin 300 üyesi, yarın Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenecek Ermeni Konferansı’nı basacak. Sabahleyin Üsküdar’dan yola çıkacak üyeler, harıl harıl taarruz planı hazırlıyor.

MURAT PALAVAR / İSTANBUL

Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) mensubu 300 emekli subay, yarın sabah saat 07.45’te, tıpkı 1938 yılında Dolmabahçe açıklarında Atatürk’ü selamlayan Kuleli Askeri Lisesi öğrencileri gibi Üsküdar’da toplanarak vapura binecek. Vapur, Dolmabahçe açıklarında durdurulacak ve ‘Atatürk’e sembolik selamlama’ yapılacak. Sirenler çalınacak ve hep birlikte İstiklal Marşı okunacak. Daha sonra Beşiktaş’ta vapurdan inecek olan emekli subaylar, Galatasaray Lisesi önünde kortej oluşturarak, İstiklal Caddesi’nden Taksim Meydanı’na kadar yürüyecek. Grup daha sonra, toplantının yapıldığı Rumelihisarı’ndaki Boğaziçi Üniversitesi Kampusu’nun önüne hareket edecek. Önce toplantının yapılacağı salona girmeyi deneyecek olan eylemciler, sonra salonun önünde altı aylık çalışma sonucu hazırladıkları belgeleri, basın mensuplarına verdikten sonra dağılacak.

Rüşvetle soykırım yazısı iması

TESUD Başkanı Rıza Küçükoğlu, altı ay boyunca emekli ve halen çalışan subaylar tarafından yapılan çalışmalarda, Ermenilerin finans kaynakları ve Türk aleyhtarlığı yapan kişi ve kuruluşları deşifre etmeye yarayacak belge ve bilgilere ulaştıklarını söyledi. Konferansın ardındaki destekçinin Amerika Ermeniler Asamblesi (Hınçak Teşkilatı) olduğunu savunan Küçükoğlu şunları söyledi: “Bu grup 1999’da 5 üniversite ile konferanslar dizisi başlattı. Bu üniversitelerden biri de Boğaziçi Üniversitesi idi. Boğaziçi Ermeni Konferansı’nın öncüleri olan bu kişilerin, Ermeni Zoryan Enstitüsü’nde ve Anı Enstitüsü’nde ‘Soykırım’ konulu çalışmaları ve internet siteleri var. Bu enstitüler, yıllık 13-15 milyon dolar harcama yapıyor. Yazılarının içinde ‘soykırım’ kelimesini geçiren yazarlara para ödeniyor.” Bu arada Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan, dün derneği ziyaret ederek emekli subaylara destek verdi.

Asamble nasıl çalışıyor?

Amerika Ermeniler Asamblesi (Hınçak Teşkilatı), Ermenilerin Taşnak grubunun aksine savaşarak değil, fikri mücadele veriyor. Okumuş entelektüel kişilere hitap eden grubun ABD’de üniversite statüsünde iki enstitüsü bulunuyor. 55 bin öğrencisi olan enstitülerde, Öğrenci Olimpiyatları bile yapılıyor. Birleşmiş Milletler için proje hazırlayan Asamble, belgesel çalışmaları da yapıyor. Erivan ve Kanada’da irtibat büroları bulunuyor. Washington merkezli Asamle Türkiye’de 37 öğrenciye burs veriyor. İsmi bilinmeyen bir liseye de destek verdiği tahmin ediliyor.

Gizli saklı birşeyimiz yok!

Boğaziçi Üniversitesi Medya Sorumlusu Metin Göksel, konferansta gizli saklı bir şeyin olmadığını, bütün konuşmaların Türkçe yapılacağını söyledi. Birilerinin konferansa, sanki ‘ülkenin geleceği şekillenecekmiş gibi’ bir hava vermeye çalıştığına işaret eden Göksel, “Konuşmacıların hepsi bizim akademisyenlerimiz ve aydınlarımız. ‘Gizli birşey yapılacak’ imajını silmek için, her yayın kuruluşundan bir kişi çağırdık. 400 kişilik salondaki 150 kişi gazeteci olacak” dedi.

Çiçek’in ‘Milleti arkadan hançerliyorlar’ sözü erteletmişti

25-27 Mayıs 2005’te yapılması planlanan Ermeni Konferansı, Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in 24 Mayıs’ta Meclis kürsüsünden yaptığı sert konuşmanın ardından ertelenmişti. TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Çiçek, “Şimdi milletçe, devletçe yoğun çaba içindeyken bu çabaları arkadan hançerlemek ne anlama geliyor? Şimdi siz, o zaman falanca ülkenin parlamenterlerini nasıl ikna edeceksiniz? Bunlar diyecek ki ‘Siz, bizi ikna etmeyin, gidin Boğaz’a bakarak bu yalanları söyleyenleri ikna edin.’ Dolayısıyla bu, Türk milletini arkadan hançerlemektir” demişti. Çiçek’in açıklaması üzerine konferansın ertelenmesine, katılımcıları ve bazı sivil toplum örgütleri büyük tepki göstermişti.

Olay konferans yarın başlıyor

Daha önce ertelenen ‘İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel Sorumluluk ve Demokrasi Sorunları’ başlıklı konferans, yarın Boğaziçi Üniversitesi’nde başlıyor. İki gün sürecek olan konferansa, çok sayıda bilim adamı konuşmacı olarak katılıyor. Boğaziçi Üniversitesi’nin Garanti Kültür Merkezi’nde yapılacak konferansın Hazırlık Komitesi’nde, B.Ü.’den Prof. Dr. Selim Deringil, Prof. Dr. Edhem Eldem, Prof. Dr. Çağlar Keyder, Prof. Dr. Nükhet Sirman, Bilgi Ü.’nden Prof. Dr. Murat Belge, Sabancı Ü.’nden Doç. Dr. Halil Berktay, Doç. Dr. Cemil Koçak ve Yrd. Doç. Dr. Akşin Somel yer alıyor. Danışma Kurulu’nda ise Bochum Ruhr Ü.’nden Prof. Dr. Fikret Adanır, M.Ü.’nden Prof. Dr. Ayhan Aktar, Harvard Ü.’nden Prof. Dr. Cemal Kafadar’ın da bulunduğu konferans, ilk gün ‘Sorunlara Toplu Bakış’ adlı oturumla başlayacak.

Konferans konuları ve konuşmacılar

İlk gün dört oturum var

Şerif Mardin’in yöneteceği oturumda, Halil Berktay ”Resmi Söylem Ne Diyor?”, Selim Deringil ”Ermeni Meselesi ve Arşiv: Belgenin Boğazına Sarılmak”, Murat Belge de ”Demokrasi Açısından Ermeni Sorunu” başlıklı birer konuşma yapacak. Üstün Ergüder’in yönettiği ”Dünya ile Türkiye Arasında Bilgi ve Algılama Farkları” başlıklı ikinci oturumda da Osman Köker tarafından ”Tehcir öncesinde Osmanlı devletinde Ermeni Varlığı”, Fikret Adanır tarafından ”Kıyım, Soykırım ve Tarihçilik”, Fatma Müge Göçek tarafından ”Bir Bilgi Birikimi Olarak Chicago-Salzburg Süreci” ve Nazan Maksudyan tarafından da ”Genel Dünya ve 20. Yüzyıl Tarihçilerinde 1915-16 olayları” başlıklı bildiri sunulacak. Konferansta, ”Balkan Savaşları Öncesi Eski Düzen” başlıklı 3. ve “Kopma Noktası: 1912-1915” başlıklı 4. oturum düzenlenecek.

Bayramoğlu da konuşmacı

İkinci gün ise ”Tehcir ve sonrası”, ”Facia ve Kurtuluş Öyküleri”, ”Anılar ve Tanıklıklar”, ”Bir Yüzleşme Eşiğinden, Tabuların Oluşmasına…” başlıklı oturumlar gerçekleştirilecek. Son gününde de ”Ermenilik Halleri” başlıklı oturumda Hrant Dink ”Dünyada ve Türkiye’de Ermeni Kimliğinin Yeni Cümleleri”, Ferhat Kentel ”Türkiye ve Ermenistan Toplumları: Sınırlar ve Önyargılar”, Karin Karakaşlı ”Türkiye’de Ermeni Olmak: Cemaat, Birey, Yurttaş” gibi konular ele alınacak. ”Ermeni Sorunu ve Türkiye Demokrasisi” başlıklı oturumunun da gerçekleştirileceği konferansta Ali Bayramoğlu ”Türkiye Toplumunda Ermeni Meselesine Bakış ve Yaklaşımlar” ve Etyen Mahcupyan da ”Türkiye’de Milli Kimliğin Kurucu Ögesi Olarak Tarih Algısı/Zihniyet İlişkisi”başlıklı konuşma yapacak. Son gün ”Basın Özgürlüğü” ile ”Bugün ve Gelecek” konulu panel düzenlenecek.

200 Çevik Kuvvet 40 özel güvenlikçi

Ermeni Konferansı’nın yapıldığı Boğaziçi Üniversitesi önünde yarın, başka bazı sivil toplum örgütleri ile siyasi partilerin de eylem yapmaları bekleniyor. İşçi Partisi ile milliyetçi söylemleri olan bazı derneklerin yanında Hukukçular ve Milli Güç Platformu da Boğaziçi Üniversitesi önünde eylem yapacak. Hukukçular ve Milli Güç Platformu adı altında avukatlar Mustafa Özkurt, Kemal Kerinçsiz ve Namık Nas tarafından okunan ortak bildiride, bütün sivil toplum kuruluşları ile vatandaşlar, protesto gösterisine katılmak üzere Boğaziçi Üniversitesi’ne davet edildi. Bu eylemlere karşılık, İstanbul polisi geniş güvenlik önlemleri alacak. Üniversitenin kapısında 200 kişilik Çevik Kuvvet ekibi hazır olacak. Takviye ekipler de kampus ile eylem yapılması muhtemel noktalarda konuşlanacak. Davetiyeyle girilecek toplantının güvenliğini özel şirkette görevli 40 güvenlikçi sağlayacak.

Yorumlar kapatıldı.