İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hurriyet:Soykırım değil, iç savaş yaşandı

Çukurova Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Cezmi Yurtsever, Ermeni lobisinin 1909 Adana Olayları’nı internet sitelerinde ‘soykırım’ olarak yansıttığını, bu girişimlerinin tarihi gerçeklerle örtüşmediğini söyledi. Yurtsever, bu girişimlere karşı Ermeni arşivlerinden derlediği 50 fotoğraftan oluşan ‘Savaş Günleri’ adlı sergiyi açtı.

Kentte yakılmış, yıkılmış binaları ve Türkler’in idam edilişini gösteren fotoğrafları sergileyen Cezmi Yurtsever, olayların iç savaş olarak başladığını ve her iki taraftan da binlerce insanın öldüğünü dile getirdi. Yurtsever, şöyle devam etti: “İstanbul’da patlak veren ve tarihe ‘31 Mart Olayı’ olarak geçen isyan ve askeri darbe ile eş zamanlı olarak Adana’da 2 Türk’ün öldürülmesine karşı gösteriler yapılması, Ermeni örgütlerin de silahla karşılık vermesi üzerine Nisan 1909 sonuna kadar devam eden olaylarda iki taraftan da binlerce insan ölmüştür. Osmanlı resmi kayıtlarına göre Adana’da 2 bin 740 Hıristiyan, bin 186 Türk’ün öldüğü tespit edilmesine rağmen, İstanbul Patrikhanesi’nin Adana’ya gönderdiği araştırma komisyonu hiçbir resmi niteliği olmayan şişirilmiş nüfus rakamlarını kullanarak 30 bin Ermeni’nin Türkler tarafından soykırımına uğradığını el altından Batı basınına sızdırmış ve Türk tarafını ağır tarihi sorumluluk altında bırakmıştır. Aradan 96 yıl geçmesine rağmen Ermeni lobisi hala bu görüşlerini yaygınlaştırmak için faaliyetlerini yürütüyor. Biz de dünya kamuoyunun yanıltılması karşısında kamuoyunu bilgilendirmeyi görev saydık ve çoğunluğu Ermeni arşivlerinden bulduğumuz fotoğraflarla olayların soykırım değil bir iç savaş olduğu gerçeğini ortaya koyduk.”

Sergiyi gezen AKP Adana Milletvekili Ayhan Zeynep Tekin Börü ise Türk milletinin alnına kara çalacak hiçbir olay yaşanmadığını, Ermeniler’in Anadolu’da emelleri olan devletin maşası olarak katliamlar yaptığını söyledi. Börü, gerçekleri yansıtan tarihi belge ve fotoğrafların kent halkına gösterilmesi gerektiğini vurgulayıp, valilik ve belediyelerin duyarlı olmasını istedi.

Yorumlar kapatıldı.