İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AZG:Almanlar Berlin Hür Üniversitesi’ndeki Ermeni Araştırmaları Bl. kapatıyorlar

Maştots yazısının 1600. yılı etkinlikleri çerçevesinde Ermenistan Ulusal Bilimler Akademisince gerçekleştirilen 4 günlük konferans dün tamamlandı. Hatırlanacağı gibi 2 yıl önce 18-23 Eylül 2003’te de uluslararası bir konferans düzenlenmiş ve ilgili konferansta Uluslararası Ermeni Araştırmaları Merkezi ve Dünya ermeni Araştırmacıları Blğ. oluşturulması kararları alınmıştı. Konuya ilişkin herhangi bir gelişme yaşanmazken, konferansa Almanya’dan katılan ve Berlin Hür üniversite’de Ermenice dersler de veren Jirayr Koçaryan, üniversite yönetiminin bütçe kalemlerinde tasarrufa giderek, 1920 yılında tanınmış Armenolog Joseph Makvard tarafından kurulan Ermeni araştırmaları bölümünün Eğer Ermenistan devleti veya başka bir sponsor finanse etmediği takdirde kapatılacağını söyledi. Yunanistan ve Çin devletlerinin kendi dillerine ilişkin araştırmaları finanse ettiklerini de kaydeden Koçaryan, kendisini daha çok Ermeni araştırmalarının elinde bulunan Kütüphane arşivinin dağıtılması tehlikesinin endişelendirdiğinin de altını çizdi.

Konferans’a Fransa’dan katılan Jirayr Dederyan. konferansın 2 yıl önceki misyonunu devam ettiğini belirtti. Aşot Melkonyan konferansın 3 bölümden oluşmasının rastlandı olmadığını, bunlarınsa; Siyasal güç olarak yazı, çeviri edebiyatı, histografya başlıklarını taşıdığını kaydett ve V. yy.da konmuş olan geleneklerin zaman içindeki aslından uzaklaşılmışlığının tekrar ulusal köklere dönülerek, en güzel ve en etkili yeninin aslında eskinin kendisi olduğunu bir kez daha vurguladı.

Katılımcı Lavrenti Hovhannisyan konferansın 1970’li yıllarda Hraçya Acaryan Dil Enstitüsü tarafından düzenlenen uluslararası konferansların bilimsellik derecesine ulaşmamakla beraber, sunulan tebliğlerin dikkat çekici olduğunu kaydetti.

Yorumlar kapatıldı.